Запах долонь видав стать людини

Запах людських долонь відрізняється у чоловіків та жінок, і це може допомогти криміналістам в ідентифікації злочинців і жертв. Про таке повідомляється у статті журналу PLOS ONE.

Alexander Grey / Unsplash

Alexander Grey / Unsplash

Як це з'ясували?

Запах людини є індивідуальним, чим здавна користуються криміналісти, розшукуючи людей за допомогою чутливого носа собак. Між тим, наука поки не до кінця знає, які саме леткі органічні сполуки складають цей запах і з обмеженим успіхом відтворюють навички собак у лабораторії. Особливо це стосується запаху рук, за допомогою яких часто вчиняються злочини, зокрема крадіжки й зґвалтування. Тож науковці Флоридського міжнародного університету зібрали за допомогою шматка марлі запах з долонь 60 дорослих людей: 30 чоловіків та 30 жінок різної етнічності. Зразки піддали аналізу за допомогою газової хроматографії з мас-спектрометрією, яка дозволяє визначити хімічний склад речовин. З'ясувалося, що за співвідношенням летких органічних сполук у запаху долонь можна з точністю 96,67 відсотка визначити стать людини.

Автори дослідження вважають, що їхні результати допоможуть в ідентифікації злочинців і жерв у випадку, коли відбитків пальців або ДНК на місці злочину недостатньо, але сліди рук наявні. Вони припускають, що у подібний спосіб також можна визначити вік та етнічність людини.

Раніше ми писали про технологію штучного інтелекту, яка завдяки електронному носу розрізняє людей за подихом.