«Габбл» допоміг знайти зірок-прародичок шістьом залишкам наднових

Американським астрономам вдалося відшукати шість зірок-прародичок наднових на архівних фото космічного телескопа «Габбл». П'ять з них були самотніми ізольованими світилами, що завершили життя колапсом зорі, а один із залишків наднової належав колапсу зорі, що мала поруч компаньйона. Знайдені знімки зірок до того, як вони пережили в ході еволюції колапс, допоможе краще зрозуміти фізику спалахів наднових. Дослідження вчених готується до публікації у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society та доступне як препринт на arXiv.

«Галактика феєерверків» NGC 6946, яка отримала свою назву через велику кількість спалахів у ній наднових. В ній спалахнула і досліджувана в цій роботі SN 2017eaw, залишок якої телескоп сфотографував ерез 3,5 року після спалаху, а зорю-прародичку знайшли на знімках «Габбла» 2016 року. ESA/Hubble & NASA, A. Leroy, K.S. Long

«Галактика феєерверків» NGC 6946, яка отримала свою назву через велику кількість спалахів у ній наднових. В ній спалахнула і досліджувана в цій роботі SN 2017eaw, залишок якої телескоп сфотографував ерез 3,5 року після спалаху, а зорю-прародичку знайшли на знімках «Габбла» 2016 року. ESA/Hubble & NASA, A. Leroy, K.S. Long

Навіщо шукати зорі, яких вже немає?

Спалах наднової внаслідок колапсу ядра масивних зірок — одна з найяскравіших подій у Всесвіті — спіткає кожне світило наприкінці його еволюції, якщо його маса перебільшує масу 8 Сонць. Від таких зірок після руйнування лишаються лише газопилові хмари з їхнього матеріалу та міжзоряної речовини — залишки наднових. За них і взялися у своїй новій роботі астрономи з університетів США та спробували пошукати зорі, яких міг спіткати цей вибуховий етап еволюції.

Такі дослідження допоможуть краще зрозуміти фізику спалахів наднових, а також поповнять поки невелику вибірку зірок, яких вдалося напряму пов'язати із залишками наднових.

Як проходили пошуки?

Для свого дослідження науковці використали космічний телескоп «Габбл», націливши його на шість залишків наднових, аби підтвердити, що зорі дійсно завершили свою еволюцію колапсом. Так вчені зможуть точно підтвердити, що певне світило спіткала така доля. Потім дані нових спостережень астрономи доповнили архівними знімками «Габбла», які могли застати зорю до її спалаху надновою. У підсумку, завдяки роботі «Габбла» вчені ідентифікували п'ятьох зірок-прародичок залишків наднових, а також ще одну — за допомогою даних наземної обсерваторії Джеміні.

Що вдалося знайти?

Всі шість ідентифікованих на архівних знімках зірок-кандидатів виявити у нових спостереженнях не вдалося, що говорить про загибель зірки внаслідок колапсу. Наприклад, залишок наднової SN 2016gkg у 2017 році застав через кілька годин після вибуху аргентинський астроном-аматор. У рамках свого дослідження вчені спостерігали за SN 2016gkg через 4,9 року після вибуху, а систему-прародичку вдалося знайти на світлинах, які зробив «Габбл» у 2016 році. На думку астрономів, це могла бути подвійна зоряна система, де зіркою-компаньйоном виступив червоний гігант масою в 13,5 маси Сонця.

Як зорі проходять шлях від народження до яскравого вибуху чи навіть перетворення на чорну діру ми розповідали у наших картках «Як довго живуть зірки».

Що лишається від зірок?

💜На залишок наднової Кассіопея А можна поглянути на першому науковому фото рентгенівського космічного телескопа IXPE

🔭Також астрономам вдалося знайти залишок наднової, спалах якої бачили ще у 1181 році

🌟І «Габбл» не вперше стежить за надновими. За його фото астрономи змогли відстежити рух залишків наднової та визначити, що вони належать зірці, яка померла 1700 років тому