Рентгенівський космічний телескоп IXPE надіслав перше фото

NASA опублікувало перше наукове зображення запущеного у грудні минулого року рентгенівського телескопа IXPE, який має досліджувати поляризоване рентгенівське випромінювання. На знімку зображений залишок наднової Кассіопея А. Команда телескопа працює над створенням мапи поляризації рентгенівського випромінювання Кассіопеї А, а фото опублікували на сайті NASA.

NASA / CXC / SAO / IXPE

NASA / CXC / SAO / IXPE

Що на фото?

Першою ціллю космічного телескопа IXPE став чи не найбільш вивчений об'єкт Чумацького Шляху — розташований на відстані 11 000 світлових років залишок наднової Кассіопея А. Саме на цьому зображенні NASA поєднали його знімки, здійснені новим телескопом (фіолетовим), а також за допомогою космічної обсерваторії «Чандра» (синім), яка також працює у рентгенівському діапазоні. Кассіопея А була також першим об'єктом дослідження і «Чандри» ще в 1999 році.

Вважається, що світло від спалаху цієї наднової мало сягнути Землі близько 340 років тому і його навіть міг зафіксувати англійський королівський астроном Джон Флемстид. Ударні хвилі вибуху охопили навколишній газ, нагріли його до високих температур і прискорили частинки космічного випромінення, утворивши хмару, що світиться у рентгенівському діапазоні.

Що це за телескоп?

У рамках програми фінансування космічних місій NASA SMEX (Small Explorer program), дев'ятого грудня з комплексу Космічного центру імені Кеннеді стартувала ракета-носій SpaceX Falcon 9 із телескопом Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE). Він є наслідком роботи NASA спільно з Італійським космічним агентством та ще 12 країнами і включає працюватиме за допомогою трьох рентгенівських телескопів, а також детекторів поляризації, які досліджуватимуть космос у діапазоні енергій квантів 2–8 кілоелектронвольтів.

NASA

NASA

Це перша місія NASA, призначена для вимірювання поляризації рентгенівського випромінювання від пульсарів, магнітарів, систем із чорними дірами, активних ядер галактик та наднових, щоб розібратися у їхніх властивостях. Вона має доповнювати відкриття «Чандри» інформацією про безпосереднє джерело рентгенівського випромінювання, оточення космічних об'єктів та навіть оцінити релятивістські джети надмасивних чорних дір.

І хоча астрономам відомі майже всі параметри Кассіопеї А, IXPE допоможе оцінити поведінку цього рентгенівського випромінювання у космічному просторі, що допоможе підібратися до механізму його появи. За словами агентства, володіючи даними про поляризацію випромінювання Кассіопеї А, IXPE дасть змогу вперше побачити, як ступінь поляризації змінюється у залишку наднової діаметром близько десяти світлових років. Нині дослідники працюють із даними створення першої карти поляризації рентгенівського випромінювання об'єкта.

Інтенсивність рентгенівського випромінювання Кассіопеї А, отримана IXPE. Кольори выж холодного фіолетового і синього до червоного і білого відповідають збільшенню яскравості. Цей знімок IXPE зробив з 11 по 18 січня. NASA

Інтенсивність рентгенівського випромінювання Кассіопеї А, отримана IXPE. Кольори выж холодного фіолетового і синього до червоного і білого відповідають збільшенню яскравості. Цей знімок IXPE зробив з 11 по 18 січня. NASA

А оскільки перше зображення IXPE поєднали з фото, зробленими його попередницею «Чандрою», ми пропонуємо переглянути нашу галерею, де дані «Чандри» у рентгенівському спектрі з даними інших телескопів: від космічного «Габбла» до обсерваторії Лас-Кампанас, що у Чилі. А також нещодавно своє перше фото надіслав і космічний телескоп імені Джеймса Вебба. Він націлився на ізольовану сонцеподібну зорю та заразом зробив селфі свого головного дзеркала.


Фото в анонсі: NASA / CXC / SAO / IXPE