«Джеймс Вебб» повернувся до спостережень після збою

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» повністю поновив наукову роботу після того, як деякі його інструменти переводили у безпечний режим через збій у системі керування орієнтацією обсерваторії. Через поламку телескоп на кілька днів припиняв спостереження. Про відновлення наукових спостережень повідомляє на своєму сайті NASA.

NASA's Marshall Space Flight Center / flickr

NASA's Marshall Space Flight Center / flickr

Що сталося?

Космічний інфрачервоний телескоп «Джеймс Вебб» поновив свою роботу після того, як брав кілька пауз у спостереженнях в період між 7 та 20 грудня. На такий крок команда телескопа була вимушена піти через збій у системі керування орієнтацією «Джеймса Вебба», що необхідна для наведення обсерваторії на цілі. Як пише NASA, за цей час деякі інструменти телескопа переводили у безпечний режим. Однак наразі телескоп працює справно, а заплановані на час збою спостереження перенесуть на інший час.

Раніше з «Веббом» таке траплялося?

25 грудня «Джеймс Вебб» відсвяткує рік з дня запуску в космос. За цей час у телескоп встиг влучити мікрометеороїд, що змусило команду «Джеймса Вебба» коригувати його дзеркала через спричинений дефект в даних. Також у вересні тимчасово припиняв роботу в одному зі своїх режимів інструмент телескопа MIRI, який веде спостереження у середньому діапазоні інфрачервоного випромінювання. Збій стався через поламку механізму, що відповідає за вибір довжини хвилі та роздільну здатність у спостереженнях, однак нові інструкції роботи з інструментом повернули його до нормальної роботи вже у листопаді.

Також цього тижня до своєї наукової роботи повернулася і радіообсерваторія ALMA, що через гакерську атаку припинила спостереження на 48 днів.