Інструмент MIRI «Джеймса Вебба» повністю поновив спостереження після збою

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» поновлює спостереження в одному з режимів роботи свого інструмента MIRI. Він відповідає за спектроскопію середньої роздільної здатності в інфрачервоному діапазоні випромінювання. Про поновлення спостережень та плани дослідити за допомогою MIRI полярні регіони Сатурна на своєму сайті повідомляє Інститут досліджень за допомогою космічного телескопа, STScI.

Тестування сонцезахисного покриття MIRI. Цей інструмент у «Джеймса Вебба» має бути найхолоднішим — мінус 266 градусів Цельсію. NASA / Chris Gunn

Тестування сонцезахисного покриття MIRI. Цей інструмент у «Джеймса Вебба» має бути найхолоднішим — мінус 266 градусів Цельсію. NASA / Chris Gunn

На початку вересня команда інфрачервоного телескопа «Джеймс Вебб» прийняла рішення призупинити роботу інструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument) в режимі спектроскопії середньої роздільної здатності. За ним помітили збій у механізмі, що відповідає за вибір довжини хвилі та роздільну здатність у спостереженнях.

Як пише у своєму повідомленні Інститут досліджень за допомогою космічного телескопа (Space Telescope Science Institute, STScI), після проведеного розслідування з'ясувалося, що причиною поламки стало підвищене контактне зусилля між компонентами колеса з дифракційними решітками (grating wheel). Фахівці знайшли можливість відновити спостереження, розробивши нові інструкції роботи з інструментом у цьому режимі. Його вже випробували 2 листопада та вже планують нові спостереження — у тому числі і за Сатурном.

Всього інструмент MIRI має чотири режими спостереження і в режимі коронографії, спектроскопії низької роздільної здатності та візуалізації «Джеймс Вебб» роботу не припиняв.

Що бачить MIRI

💍MIRI став інструментом, який допоміг виявити спектральні характеристики пилу навколо екзотичної подвійної зорі Вольфа — Райє. Так «Джеймс Вебб» роздивився понад десяток пилових кілець, які вона утворила. А до нього астрономи бачили лише два таких.

🕷️А тут можна подивитися на туманність Тарантул, яку окремо сфотографували за допомогою MIRI

🪐Також MIRI допомогла «Джеймсу Веббу» отримати його перше пряме зображення екзопланети