Чотириногими роботами покерували у костюмі для захоплення руху

Британські інженери одягнулися у костюми для захоплення руху (motion capture) та покерували парою чотириногих роботів з руками. Почергово застосовуючи то праву, то ліву руку у рукавичках, оператор скерував роботів на допомогу один одному у відкриванні кришки пляшки. Керуючи ж одним роботом у костюмі, який захоплює рухи у тому числі і ніг оператора, чотириногий зміг відкрити коробку і витягнути з неї потрібні речі. Більше про систему можна почитати на сайті команди розробників Real Robotics.

Chengxu Zhou / YouTube

Chengxu Zhou / YouTube

Чому роботів не навчили самостійно вправлятися з завданням?

Сьогодні чотириногі роботи стали важливою частиною робототехніки: по-перше, вони стали чи не першими у масовому виробництві, а по-друге, інженерам добре знайома їхня поведінка, адже динаміка пересування на чотирьох ногах є добре вивченою. Такі роботи відрізняються стійкістю, а отже вміють добре долати перешкоди на шляху і навіть захопити з собою вантаж. Втім, їх досі мало у нашому побутовому житті, адже не всі завдання вимагають простого вміння автономно бігати. Так у чотириногих вже почали з'являтися п'яті кінцівки — роботизовані маніпулятори, які зазвичай встановлюють їм на спину, щоб робот міг, наприклад, взяти участь і у роботі з вантажем, а не лише у його переміщенні.

Однак якою б функціональною рука не була, з нею у роботів виникають труднощі, адже треба наново вчитися тримати рівновагу, правильно координувати свої рухи та оцінювати свою силу. І спростити життя і роботам, і людям може дистанційне керування такими роботами. З цією метою інженери з лабораторії робототехніки британського університету Лідса розробили систему TeLeMan, з якою такими роботами можна буде покерувати у костюмі захоплення руху.

Chengxu Zhou / YouTube

Chengxu Zhou / YouTube

Як вдягаються повелителі роботів?

Щоб продемонструвати, які завдання зможе виконати робот під керівництвом оператора, розробники одягнулися у костюми, оснащені інерційними вимірювальними пристроями (IMU). Вони оцінюють кут, у якому знаходяться суглоби під час руху, а відтак визначати, який саме рух було здійснено. Так можна одночасно керувати і пересуванням робота, і діями руки на його верхівці. Стратегія нескладна: наприклад, якщо ви у рукавичках, то ліва рука скеровує самого чотириногого, а права — його руку. Щоб робот почав рухатися, необхідно стиснути одну з рук у кулак. Крім того, сенсори можна розмістити і по всьому вашому тілу, а тоді, наприклад, робот посунеться вправо, якщо ви посунете свою ногу, або навіть покрутиться на місці, якщо ви покрутите стопою. Залежно від налаштувань, таке дистанційне керування можна підлаштовувати під кожну потрібну ситуацію.

Chengxu Zhou / YouTube

Тут, наприклад, робот бере участь в імітації розмінування. Оператор у костюмі стежить за діями робота з екрана свого ноутбука та вказує йому, що зробити, своїм тілом. Чотириногий зміг відкрити коробку і витягнути потрібний провід, що свідчить не лише про точність рухів оператора, а і про ефективний відгук самого робота.

Chengxu Zhou / YouTube

Тут же оператор у рукавичках зміг покерувати одразу обома роботами: по одному на кожну руку. Так один з чотириногих підхопив пляшку, підійшов до другого, і з його допомогою під керівництвом оператора зняв з пляшки кришку.

Розробники сподіваються, що такий підхід значно розширить можливості чотириногих і відкриє для них більше завдань, де вони зможуть замінити людину.

Ми багато розповідаємо про чотириногих роботів і про те, як їм вдається справлятися із тим, що їм влаштовують інженери. Наприклад, вчать роботів приземлятися на ноги після падіння подібно котам. Або змушують бігати по намащеній олією підлозі та крутитися на місці.

Що ще можна почепити на роботів?

🍲 У цього робота є спеціальний модуль, щоб він доставив вам суп із ресторану, не розливши його

⚔️Так, може, чотириногий з рукою вас не здивує. Але якщо він нею бореться на світлових мечах?

🔫 А цьому і рука не потрібна — гвинтівка на його спині з дистанційним керуванням


Фото в анонсі: Chengxu Zhou / YouTube