Чотириногий робот отримав гвинтівку і камеру нічного бачення

Sword Defense Systems у співпраці з Ghost Robotics помістили на спину чотириногому робособаці снайперську гвинтівку з дистанційним керуванням та камеру нічного бачення. Так робот Vision-60 зможе вражати цілі на відстані 1,2 кілометра та ховатися від систем нічного бачення завдяки спеціальному покриттю. Робота представили на виставці Асоціації армії Сполучених Штатів AUSA 2021.

Ghost Robotics / Twitter

Ghost Robotics / Twitter

Це бойовий робот?

Не дивно, що чотириногими роботами, які окрім як танцювати і трясти задньою частиною, вміють ще і бігати та обходити перешкоди, зацікавилися військові. Наприклад, проєкт Boston Dynamics за підтримки DARPA, за яким чотириногий робот BigDog повинен переносити спорядження і допомагати солдатам на території, де не здатний пересуватися звичайний транспорт. Хоча через шум, з яким так і не вдалося впоратися розробникам, і обмежених можливостей робота, в 2015 році від нього відмовилися на користь робота Spot Mini. Ще один чотирилапий від Boston Dynamics, Спот, з'явився поруч з солдатами під час військових навчань французької армії. А напівавтономні собаки-роботи, розроблені Ghost Robotics і Immersive Wisdom, потрапили на військову базу повітряних сил США, щоб патрулювати віддалені райони бази. Тепер компанія Sword Defense Systems представила високоточну гвинтівку для робособак. Її розмістили на спину чотириногого Vision-60 від тих же Ghost Robotics і перетворили його на безпілотну бойову машину.

Що він вміє?

Він важить 7,7 кілограма і має тепловізор з 30-кратним оптичним зумом, здатний виявляти цілі як вдень, так і вночі. З гвинтівки він здатний вражати цілі на відстані 1,2 кілометра патронами Creedmoor 6,5 міліметрового калібру, а також патронами НАТО 7,62 x 51 міліметра з магазином на 10 патронів. Відносно невелика віддача патронів Creedmoor не повинна створювати проблем з балансом для робота і він має встояти при пострілі. Також робота одягнули в керамічне покриття, призначене для того, щоб системам нічного бачення було важче його побачити.

Також на виставці представили чотириногого з дроном Lockheed Martin Indago на спині. А поки військові не поспішають активно співпрацювати з роботами, останні активно намагаються підкупити увагу потенційних споживачів. Окрім відео з чотириногими під музику, вони гуляють тротуарами, ковзають намащеною олією підлогою та бігають ожеледицею, щоб працювати, наприклад, у доставці.


Фото в анонсі: Sword Defense Systems