Китайський чотириногий робот Unitree обзавівся рукою

Робот на чотирьох ногах від китайської компанії Unitree Robotics отримав руку. За словами розробників, вона здатна піднімати до п'яти кілограмів, а точність рухів складає близько 0,1 міліметра. У представленому відео чотириногий простягнув її людині, а також потримав у ній іграшковий світловий меч, яким зміг «побороти» супротивника. Із корисного рука допоможе роботу відкрити двері, а ще зможе налити келих вина.

Unitree Robotics / YouTube

Unitree Robotics / YouTube

Як чотириногим бігати з рукою?

Чотириногі роботи надзвичайно популярні серед інженерів та не просто так стали одними з перших комерційних масового виробництва. Вони стійкі, адже встояти на чотирьох ногах набагато легше, аніж на двох, а завдяки цьому можуть ще і тягти на собі вантаж. Також ми багато знаємо про механіку пересування чотирма ногами, а тому моделювати рух таких роботів легше. Такі роботи перейняли алгоритми навчання з підкріпленням або імітаційне навчання (повторення дій за іншими) і тому спокійно тиняються тротуарами, ходять лісом і твердо тримаються на ногах навіть на слизькій поверхні.

Таким роботам пророчили військову кар'єру та бачать великий потенціал у роботі поруч із людьми. Втім, самими ногами багато корисного не зробиш, а тому розробники чотириногих поступово розширюють їхні можливості і наділяють ще однією кінцівкою. Це не п'ята нога, а цілком собі функціональна рука, з якою роботам, втім, потрібно наново вчитися тримати рівновагу, правильно координувати свої рухи та оцінювати свою силу. Тому поки руки є у розробках лише Spot від Boston Dynamics та трохи більшого за нього швейцарського робота ANYmal. Та лише нещодавно до них доєднався китайський «родич» від Unitree Robotics.

Unitree Robotics / YouTube

Unitree Robotics / YouTube

Що робити з п'ятою кінцівкою?

Не зважаючи на те, що руку роботу причепили поки всього одну, йому вже відкрився світ набагато ширших можливостей. З огляду на презентацію, маніпулятор складається з чотирьох сегментів, має шість ступенів свободи та вміє стискатися і розтискатися, щоб хапати предмети. Втім, за словами розробників, такий захват можна замінити на будь-який інший за функціоналом: наприклад, з присосками або відкруткою. З таким пристроєм на спині чотириногий Unitree відкрив двері, потиснув людині руку та переніс вантаж. Оголошена максимальна вантажопідйомність руки складає від двох до п'яти кілограмів, залежно від обраної вами моделі. Сама рука важить трохи більше чотирьох кілограмів.

Unitree Robotics / YouTube

Unitree Robotics / YouTube

Додатково нам продемонстрували, як він зможе постояти за вас у разі ворожого нападу зі світловими мечами — запрограмований на бій за вас Unitree героїчно помахав мечем і подав руку постраждалому. Також окремо маніпулятор зміг налити і келих вина — точність рухів руки оцінюють у 0,1 міліметра. Вона реагує на зіткнення, а тому такого робота з рукою, яка росте з голови, можна пустити попрацювати з людьми. Поки компанія оголосила вартість лише однієї з представлених моделей — Z1 air. Її оцінили у 6 600 доларів.

Unitree Robotics / YouTube

Unitree Robotics / YouTube

Насправді роботи з руками (навіть однією) могли б робити багато чого корисного. Наприклад, нещодавно ми розповідали про одного такого, який однією кінцівкою розібрав жорсткий диск на деталі за 16 хвилин. Його б можна було відправити працювати на переробні станції, враховуючи, що демонтаж техніки вручну вимагає великих витрат, а через небезпечні речовини вона не піддається утилізації. Втім, наділяють чотириногих не лише руками. Так Sword Defense Systems помістили на спину чотириногому робособаці снайперську гвинтівку з дистанційним керуванням та камеру нічного бачення.

Unitree Robotics / YouTube