Частинки забруднювачів з повітря проникли з легень до мозку

Дослідження британських науковців на мишах свідчить, що токсичні забруднювальні частинки в атмосфері проникають із легень до кровоносної системи, а звідти — до мозку, пошкоджуючи гематоенцефалічний бар'єр. І в порівнянні з іншими органами, вони виводяться із центральної нервової системи значно гірше, що може збільшувати ризик негативних наслідків для здоров'я, зокрема неврологічних захворювань. Відповідну статтю опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences і невдовзі відкриють до неї доступ.

Unsplash

Unsplash

Дослідники з Університету Бірмінгема проаналізували зразки спинномозкової рідини, яка зокрема очищує мозок від токсичних речовин, від 25 людей і у восьми із них виявила забруднювачі, типові для атмосферного повітря, включно з кальцій-, кремній- та залізовмісними речовинами. Розміри деяких частинок сягали 100 нанометрів, що порівнянно із середніми розмірами вірусів. Але не зрозуміло, як забруднювачі проникли до центральної нервової системи (ЦНС). Імовірно, що із вдихуваного повітря, але яким шляхом? Якщо через кровоносні судини легень, то частинки зіштовхнуться із гематоенцефалічним бар'єром — структурою, яка не допускає потрапляння з крові до ЦНС бактерій, вірусів та потенційно небезпечних речовин. Інший шлях дає змогу уникнути бар'єр — через нюховий нерв, закінчення якого проникають до слизової оболонки носової порожнини. Це питання вивчали на піддослідних мишах, яким давали дихати забрудненим повітрям.

У тварин, як і в людей, відмітили присутність забруднювальних частинок у центральній нервовій системі, точніше у різних ділянках мозку. Агрегати токсичних речовин виявили і в кровоносних судинах поблизу гематоенцефалічного бар'єра, а сам він виявився пошкодженим, маючи приблизно на 20 відсотків збільшену проникність. Це вказує, що забруднювачі таки перетинають захисну структуру, пошкоджуючи її. І якщо в інших частинах тіла уже за день спостерігали суттєве зменшення концентрації цих частинок, то мозок очищувався від них суттєво повільніше. Це додає занепокоєння, зважаючи на попередні дослідження, які вже пов'язували атмосферне забруднення із низкою захворювань нервової системи, але результати потребують подальшого уточнення.

У чому ще підозрюють атмосферні забруднювачі?

🤓 Забруднення повітря пов'язують зі зниженням когнітивних здібностей. Та схоже, допомогти можуть протизапальні препарати.

👁️ Також знайшли можливий зв'язок із дегенерацією сітківки.

⚫ Забруднене повітря назвали ще й фактором ризику депресії у людей із генетичною схильністю до неї.