У лікарів-жінок померло менше пацієнтів, ніж у чоловіків

У пацієнтів, яких лікують жінки, ризик померти виявився нижчим, ніж у тих, чиїм лікарем є чоловік, хоч різниця залежить і від статі пацієнта. Так, смертність серед пацієнток становила 8,15 відсотка у лікарок і 8,38 відсотка у лікарів, що, за словами вчених, є клінічно значущою різницею. Серед чоловіків імовірність померти зменшується менш суттєво — з 10,23 до 10,15 відсотка, якщо їх лікують жінки. Таку ж закономірність виявили й щодо повторних госпіталізацій. Тому науковці висновують, що залучення більшої кількості жінок до медичної практики буде корисним для пацієнтів. Про результати дослідження повідомили в журналі Annals of Internal Medicine.

GIPHY

GIPHY

Як впливає стать лікаря на одужання пацієнта?

Наразі дослідникам мало відомо, чим відрізняється підхід до лікування у лікарів та лікарок, і чому пацієнтки отримують більшу користь, коли звертаються до жінок-лікарів. Спираючись на результати попередніх досліджень, вчені вважають, що чоловіки-лікарі можуть недооцінювати інтенсивність болю та важкість суб’єктивних відчуттів пацієнток. Через це жінки не отримують допомогу в повному обсязі. Дослідники також припускають, що пацієнтки почуваються комфортніше на прийомі у жінки-лікаря, тому з більшою імовірністю розкажуть делікатну інформацію, важливу для подальшого обстеження та лікування.

Автори дослідження наголошують, що причини розриву в показниках смертності потребують подальшого вивчення. Краще розуміння впливу статі лікаря на лікувальний процес дозволить покращити надання допомоги всім пацієнтам.

  • Жінки загалом живуть довше чоловіків у всьому світі. Та завдяки покращенню умов проживання різниця в тривалості життя між статями стала скорочуватися.