Вчені пов'язали забруднення повітря із дегенерацією сітківки

Британські вчені провели обсерваційне дослідження за участі понад 100 тисяч людей, під час якого виявили зв'язок між забрудненням повітря та втратою зору. Так, люди, які живуть у місцях із бруднішим повітрям, частіше повідомляють про діагностування у них вікової дегенерації сітківки, а також частіше мають інші патологічні зміни сітківки, йдеться у статті в журналі British Journal of Ophthalmology.

David Travis / Unsplash

David Travis / Unsplash

Чому це взялися досліджувати?

Забруднення повітря несе величезну загрозу для здоров'я людей, особливо коли воно представлене крихітними частинками, що зависають у повітрі. Британські дослідники показали, що забруднювачі розміром менш як 2,5 мікрона (PM 2.5) призводить до 10,2 мільйона смертей щорічно. Усе через те, що малі розміри дають змогу часточкам проникати в легені та кровоносне русло, спричиняючи запалення в різних ділянках тіла. Проте тривалий контакт із частинками також може подразнювати дихальні шляхи та очі. Вчені з Великобританії у новій роботі вивчили наявність зв'язку між забрудненням повітря та віковою дистрофією сітківки, або макулодистрофією. Це захворювання проявляється поступовою втратою зору, що виникає через порушення кровопостачання та накопичення жирових та білкових крапель в сітківці.

Яке дослідження провели?

Науковці зібрали дані з великого довготривалого дослідження UK Biobank, що з 2006 року вивчає вплив генетичних факторів та факторів довкілля на розвиток різних захворювань. Вчені зіставили інформацію про 116 тисяч людей, яких просили повідомити дослідників у випадку діагностування в них макулодистрофії, та рівень забруднення повітря поблизу їхніх домівок. Із цих людей 52 062 додатково пройшли перевірку зору та вимірювання товщини сітківки.

Які результати дослідження?

Автори запевняють, що справді виявили зв'язок між хворобою очей та забрудненням. Так, люди, що піддавалися впливу вищого рівня забруднювачів PM 2.5, частіше повідомляли про діагностування у них вікової дистрофії сітківки. Однак тривалий контакт з іншими забруднювачами, крім грубих твердих частинок, наприклад, діоксидом азоту, також пов'язали з іншими патологічними станами сітківки. Автори припускають, це через те, що забруднення спричиняє тривале запалення та оксидативний стрес в організмі.

Вчені прагнуть звернути увагу на важливість зменшення забруднення повітря. Але не варто забувати, що це обсерваційне дослідження виявило тільки можливий зв'язок, і не може вказати на причини. Тобто, можливо, що забруднювальні частинки справді викликають хворобу сітківки, але також можливо, що людей із макулодистрофією в забруднених регіонах об'єднує дещо інше, що не було враховане у цій роботі. Наступні дослідження дозволять краще зрозуміти явище.