Знайдена надземля виявилася надійним кандидатом у планету-океан

За допомогою наземних телескопів команді астрономів вдалося підтвердити, що виявлений космічною обсерваторією TESS транзит у подвійній системі зірок належить планеті. TOI-1452b — це надземля, яка обертається навколо М-карлика раз на 11 днів. Причому обертається на достатній відстані, щоб мати можливість зберігати рідку воду на своїй поверхні. А згідно з моделюванням, океан на планеті може бути глобальним, складаючи 22 відсотки загальної маси екзопланети. Стаття про відкриття найкращого кандидата в екзопланету-океан опублікована у The Astronomical Journal.

Benoit Gougeon, Université de Montréal

Benoit Gougeon, Université de Montréal

Що це за планета?

Команда астрономів підтвердила відкриття екзопланети на відстані близько сотні світових років від нас, яка стала переконливим кандидатом на планету-океан. Це TOI-1452b, яка обертається навколо карлика М-типу з подвійної зоряної системи, яку першим побачив космічний телескоп TESS. Підтвердити відкриття вдалося за допомогою наземних обсерваторій Кека, Мон Мегантік, Лас-Камбрес та Мауна Кеа. Вони дозволили визначити масу планети як 4,8 маси Землі та радіус як 1,6 земного радіуса. Таким чином TOI-1452b майже не відрізняється від Землі за об'ємною щільністю та за своїми параметрами належить до екзопланет типу надземля, рік на якій триває 11,1 дня.

Де на ній океан?

Фізичні параметри планети дають можливість припустити кілька варіантів умов на планеті. Наприклад, TOI-1452b може бути кам'янистою планетою без істотної атмосфери, яку разом з водою вона втратила через інсоляцію батьківської зірки. Однак з огляду на хімічний склад батьківської зірки і згідно з моделюванням, такий сценарій малоімовірний. Також це може бути планета земної групи з тонкою атмосферою з водню і гелію, однак автори роботи схиляються до думки, що TOI-1452b належить саме до типу планета-океан, що підтверджується помірною рівноважною температурою планети у 298 кельвінів навіть попри те, що вона отримує майже вдвічі більше випромінювання від своєї зірки, ніж Земля від Сонця.

У такому випадку 18 відсотків маси планети займає ядро, а масова доля води може складати до 22 відсотків. Такий кандидат у планету-океан є відмінним кандидатом для дослідження за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» — система потрапляє у його поле зору, а потужності телескопа дадуть змогу підтвердити чи спростувати припущення вчених. Тим паче «Джеймс Вебб» вже зміг знайти воду в атмосфері одній з екзопланет.

Де знаходиться планета?

Зоря TOI-1452 — це близький до нас карлик М-типу на відстані близько сотні світових років, ефективною температурою у 3 185 кельвінів та масою у 0,2 маси Сонця. У нього є зоряний супутник — зірка TIC 420112587, яка знаходиться на відстані у 97 астрономічних одиниць і обертається навколо раз на 1400 років.

Science X: Phys.org, Medical Xpress, Tech Xplore / YouTube

Більше про позаземні океани ми розповідали у нашому матеріалі «Прихований океан».

Позасонячні землі

🌋Схожа на Землю екзопланета втратила атмосферу і відновила її завдяки вулканізму

🔴Надземля, що обертається всього у 0,029 астрономічної одиниці від свого червоного карлика. Для порівняння: одна астрономічна одиниця — це відстань Землі від Сонця

💚 А також надземля, яка обертається у придатній для життя зоні червоного карлика. Рік на ній також триває близько 11 днів