Астрономи зафіксували надземлю з короткою орбітою біля червоного карлика

Проаналізувавши дані програм HARPS та CARMENES, астрономи відкрили нову надземлю з коротким періодом обертання біля червоного карлика GJ 740. Вони встановили масу планети, уточнили характеристики її зірки, а також знайшли свідчення можливого існування у системі ще однієї планети з масою Сатурна. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.

NASA / MIT / TESS

NASA / MIT / TESS

Що відомо про планети біля червоних карликів?

Незважаючи на те, що М-карлики, або червоні карлики є найпоширенішими зірками Чумацького Шляху, лише 10% з усіх знайдених екзопланет обертаються навколо цього типу світил. Так, орбітальний телескоп «Кеплер» за чотири роки роботи знайшов 156 кандидатів у планети біля М-карликів. Придатна для життя зона, у якій можливе існування рідкої води на поверхні планети, знаходиться біля таких зірок ближче, ніж біля Сонця, через їхню нижчу світність. Таким чином, ці зорі з низькою масою є ідеальними цілями для пошуку планет, схожих на Землю. Однак червоні карлики демонструють складну активність, яку необхідно вивчати, щоб виключити помилкові сигнали спрацювання. Згідно зі сценарієм формування планет, найбільш поширеними навколо М-карликів мають бути планети з діапазонами мас від надземель до Нептуна, більшості з яких потрібно менше 100 днів, щоб здійснити один оберт навколо зірки. Але дослідники також фіксували і газових гігантів біля М-карликів, хоча, як правило, вони розташовуються далі, за сніговими лініями.

Яке дослідження провели вчені?

Астрономи скористалися даними оглядів неба HARPS та CARMENES, які створені для пошуку екзопланет біля червоних карликів. Це дозволило отримати фотометричні та спектроскопічні дані для зірки GJ 740 і методом радіальних швидкостей встановити, що біля неї є планета. Також команда змогла уточнити характеристики світила.

Що вони дізналися про цю систему?

Зірка GJ 740 відноситься до червоних карликів та розташована на відстані лише 11,1 парсек (36 світлових років) від Сонця. Вона менша за нашу зірку: її маса складає 0,58 маси Сонця, а радіус — 0,56 сонячного. Виявилося, що біля неї обертається надземля масою 2,96 мас Землі. Їй потрібно лише 2,377 дня, щоб здійснити один оберт навколо зірки, адже відстань між ними складає 0,029 астрономічних одиниці. Таким чином, вона розташовується за межами придатної для життя зони.

Крім того, навколо зірки, можливо, обертається інша планета. Вона більш масивна та знаходиться далі. Астрономи припускають, що ця планета приблизно в 100 разів масивніша за Землю і обертається навколо світила за 9,3 років.

астрономічних одиниці.
Одна астрономічна одиниця дорівнює середній відстані між Сонцем і Землею