Арабська станція Al Amal підтвердила марсіанське походження Деймоса

Дані спектрометра на борту арабської дослідницької станції Al Amal підтвердили, що супутник Марса Деймос утворився з матеріалу самої планети. Про це у своєму твітері повідомила команда місії Al Amal.

Температурна мапа Деймоса, яку створили завдяки спостереженням Al Amal. Hope Mars Mission / Twitter

Температурна мапа Деймоса, яку створили завдяки спостереженням Al Amal. Hope Mars Mission / Twitter

Що виявила Al Amal?

Найменший з двох марсіанських супутників — Деймос — став ціллю арабської станції Al Amal після того, як вона понад рік досліджувала Марс. Команда місії змінила її наукову орбіту, щоб детальніше дослідити Деймос, а також уточнити його походження, яке досі є предметом суперечок науковців.

Спектр відбитого від Деймоса сонячного світла, за яким визначили склад його поверхні. Hope Mars Mission / Twitter

Спектр відбитого від Деймоса сонячного світла, за яким визначили склад його поверхні. Hope Mars Mission / Twitter

Є дві основні версії походження Деймоса і Фобоса, іншого супутника Марса: вони могли утворитися або з матеріалу самого Марса при зіткненні планети з іншим космічним тілом, або можуть бути парою астероїдів, яких притягнула марсіанська гравітація. Спектроскопічне дослідження Деймоса, яке Al Amal здійснила за допомогою свого інструмента EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer), в ультрафіолетовому діапазоні, підкріплює першу версію. EMUS не виявив на поверхні супутника органічних або вуглецевих матеріалів, які зазвичай зустрічаються на астероїдах.