Африканські пінгвіни уподібнили вокалізацію між близькими друзями

Що тісніше спілкуються африканські пінгвіни, то більше уподібнюється їхня вокалізація, відмічають італійські вчені у журналі Proceedings of the Royal Society B. Таке явище підлаштування голосу називають вокальною акомодацією і дотепер було відоме лише у приматів. Пінгвінам же воно, схоже, допомагає знаходити одне одного у великих колоніях.

Африканські пінгвіни. Bernard DUPONT / Wikimedia Commons

Африканські пінгвіни. Bernard DUPONT / Wikimedia Commons

Африканські пінгвіни (Spheniscus demersus) живуть великими групами, де через галас може бути важко почути своїх родичів та партнерів. Щоб допомогти комунікації між близькими, вони розвинули здатність переймати акценти одне одного, які виділяють їх з-поміж інших голосів пінгвінів, показало дослідження на чолі з ученими Туринського університету. Протягом трьох років дослідники спостерігали за трьома колоніями африканських пінгвінів в різних аквапарках Італії, звертаючи увагу на те, як окремі особини спілкуються зі своїми друзями та партнерами. Результати свідчать, що у пінгвінів із однієї колонії вокалізація, зокрема частота та амплітуда звуків, подібніша, ніж у тварин з різних колоній. А також, що ближчими соціально є два пінгвіни, то подібнішими стає їхня вокалізація із часом.

Автори вважають, що підлаштування голосів пінгвінів під своїх друзів є проявом вокальної акомодації — здатність модифікувати голоси у відповідь на навколишнє середовище (у цьому випадку ним є галаслива соціальна група). Дотепер її виявляли лише серед приматів, але схоже, що явище поширеніше, ніж вважалося.