«Джеймс Вебб» сфотографував Юпітер. Світлина заховалася у звіті NASA

З'ясувалося, що з-поміж першої наукової серії фото, які зробив космічний телескоп «Джеймс Вебб», а також з-поміж безлічі його тестових знімків, ми пропустили фото Юпітера! Зображення газового гіганта телескоп зробив за допомогою своєї камери NIRCam, а доступне воно у звіті наукових результатів «Джеймса Вебба» після введення телескопа в експлуатацію, розробленому NASA, ESA і Канадським космічним агентством CSA.

NASA, ESA, CSA, and STScI

NASA, ESA, CSA, and STScI

Юпітер «Джеймс Вебб» фотографував у рамках тестування своєї камери на можливість відстежувати цілі, які швидко рухаються. Всього таких цілей у телескопа було дев'ять, а зокрема астероїди головного поясу 216 Клеопатра, 1773 Румпельштільц, 6481 Тенцінґ, 118 Пейто, 2516 Роман, а також навколоземний астероїд з групи Аполлонів 4015 Вільсона–Гаррінгтона (4015 Wilson–Harrington) та навколоземний астероїд 2004 JX20. Юпітер серед цих цілей був, звісно, найповільнішим, але згідно зі звітом, обсерваторія здатна відстежувати об'єкти, які рухаються зі швидкістю до 67 кутових мілісекунд на секунду.

Крім того, «Джеймсу Веббу» вдалося розгледіти не тільки супутників планети-гіганта — Європу, Тебе і Метіду — а і знамениту Велику червону пляму планети, яку добре видно на короткохвильовій версії фото зліва. На зображенні ж справа можна навіть розгледіти кільце Юпітера.

Що вже встиг роздивитися «Джеймс Вебб»?

📸Неймовірна серія перших наукових фото «Джеймса Вебба», де ми дізналися про атмосферу екзопланети, побачили групу галактик Квінтет Стефана, планетарну туманність і зоряну колиску

🌟Найглибше, хоча і не наукове, фото неба в інфрачервоному діапазоні, яке телескоп отримав за допомогою свого навігаційного датчика

🤳 І звісно, у телескопа є власне селфі