Телескоп «Джеймс Вебб» надіслав перші знімки з космосу

Команда телескопа імені Джеймса Вебба надіслала перші зображення, які зробив телескоп після запуску. Для налаштування оптичної системи «Джеймс Вебб» сфотографував сонцеподібну зірку HD 84406, а також зробив селфі свого дзеркала на камеру NIRCam. Знімки опубліковані на сайті NASA.

Селфі головного дзеркала / NASA

Селфі головного дзеркала / NASA

Стартувавши ще 25 грудня, телескоп імені Джеймса Вебба вже встигнув розгорнути свої наукові інструменти і дістався своєї робочої орбіти у другій точці Лагранжа системи Земля-Сонце. І цього тижня у NASA оголосили про початок юстування телескопа, яке має зайняти три місяці. Процес включає сім етапів, кульмінацією яких стане повністю готовий до роботи телескоп.

Мозаїка знімків HD 84406, де кожна точка є зображенням з кожного сегмента / NASA

Мозаїка знімків HD 84406, де кожна точка є зображенням з кожного сегмента / NASA

У першу чергу «Джеймс Вебб» має скоригувати положення всіх 18 сегментів свого дзеркала, яке вшестеро більше за дзеркало його попередника, телескопа «Габбл». Тому спершу телескоп навели на яскраву сонцеподібну зірку HD 84406, щоб він здійснив серію так званих сегментних зображень, за якими можна оцінити положення всіх сегментів дзеркал і у підсумку вирівняти їх так, щоб телескоп отримував одне єдине зображення. Весь процес знімання тривав майже 25 годин. Вирівнені дзеркала мають потрапити у поле зору камери NIRCam, селфі з якої «Джеймс Вебб» також надіслав. Її вчені обрали для перших етапів введення телескопа в експлуатацію завдяки тому, що вона має вищу робочу температуру, ніж інші інструменти «Джеймса Вебба», які чекають на охолодження.

Мозаїка знімків HD 84406, де кожна точка є зображенням з кожного сегмента / NASA

Мозаїка знімків HD 84406, де кожна точка є зображенням з кожного сегмента / NASA

Від телескопа очікують 5-10 років роботи, а перші «справжні» зображення у NASA обіцяють вже на початку літа.


Фото в анонсі: NASA