Навігаційний датчик телескопа «Джеймс Вебб» надіслав фото

Датчик для наведення космічного телескопа імені Джеймса Вебба надіслав своє пробне фото — і це найглибше зображення неба в інфрачервоному діапазоні.Це не наукове зображення, а лише фото для демонстрації потужності інструментів телескопа, повідомляє NASA у своєму блозі.

NASA, CSA, FGS team

NASA, CSA, FGS team

На новому зображенні можна побачити результат роботи одного з чотирьох інструментів на борту телескопа «Джеймс Вебб» — FGS/NIRISS, у який входить датчик для наведення телескопа, безщілинний спектрограф і камера. Він не має на меті отримувати наукові зображення, а потрібен для того, щоб наводити телескоп на наукові цілі. Тому, як пише NASA, цей тестовий знімок телескоп передав на Землю лише у рамках підготовки до роботи. Однак на сьогодні це найглибше зображення неба в інфрачервоному діапазоні, для якого інструмент накопичував дані близько 32 годин.

На зображення потрапила велика кількість далеких тьмяних галактик, а також кілька зірок. Щоправда, така їхня гострокутна форма спровокована ефектами від дзеркальних елементів «Джеймса Вебба». Кольори на фото не відображають дійсність і є результатом обробки фахівцями NASA, а тому і яскравість об'єктів за ним оцінити для наукових цілей не можна.

Своє перше наукове фото «Джеймс Вебб» обіцяє опублікувати 12 липня. Однак до цього дня ми вже встигли отримати від телескопа кілька космічних фотолистівок. Він, звісно, надіслав на Землю своє селфі, поділився фото зірки, яка допомогла йому налаштувати оптику, а також показав частину нашої сусідньої галактики із безпрецедентною для космічних фото якістю.