Найпоширеніші замінники цукру, такі як аспартам і сорбітол, пов’язали зі швидшим погіршенням розумових здібностей у людей середнього віку. Особливо сильним було це погіршення в людей з діабетом — вони можуть бути під додатковою загрозою ще й через те, що частіше споживають продукти з замінниками цукру. Тож тепер науковці прагнуть з’ясувати, чи альтернативи цукру, такі як мед, є менш шкідливими для мозку. Дослідження опублікували в журналі Neurology.

Замінники цукру пов’язали зі швидшим погіршенням розумових здібностей. GIPHY

Наскільки погіршилися розумові здібності після споживання замінників цукру?

Щоб з’ясувати, як замінники цукру впливають на мозок, науковці провели дослідження на майже 13 тисячах людей середнього та старшого віку з Бразилії. За опитуваннями про раціон у них визначали рівень щоденного споживання семи видів замінників цукру, після чого протягом восьми років спостерігали за змінами в розумових здібностях. Для цього провели тести на пам’ять, вільність висловлень, швидкість реакції й інші розумові здібності на початку дослідження, у середині та наприкінці восьмирічного періоду.

Як з’ясувалося, у людей, які споживали найбільше замінників цукру, розумові здібності погіршувалися на 62 відсотки швидше, ніж у тих, хто споживав найменше. Це еквівалентно старінню на понад півтора року. У людей із середнім споживанням замінників цукру погіршення розумових здібностей відбувалося на 35 відсотків швидше, що еквівалентно старінню на 1,3 року. З усіх досліджуваних замінників цукру лише тагатоза — природний вуглевод, що утворюється при нагріванні молока — не була пов’язаною з погіршенням розумових здібностей. Пришвидшеного погіршення розумових здібностей також не виявили у людей віком понад 60 років: можливо, вікові зміни у них маскували вплив замінників цукру, або ж вони були менш схильні споживати продукти з цими замінниками.

Чим ще можуть бути небезпечні цукрозамінники

🦠 Хоча зазвичай замінники цукру рекомендують вживати, щоб регулювати його рівень у крові, вони посприяли збільшенню вмісту глюкози в крові через вплив на мікробіоту.

🍩 Крім того, такі замінники можуть спонукати людей переїдати, адже, на відміну від цукру не викликають виділення гормону ситості.

💔 Уже два цукрозамінники пов’язали з погіршенням здоров’я серцево-судинної системи: еритритол був пов’язаний із вищим ризиком інфаркту й інсульту, а ксилітол призвів до згущення крові.

😱 Всесвітня організація охорони здоров’я назвала підсолоджувач аспартам потенційно здатним спричиняти рак, однак лише у великих дозах.

🤢 А охолоджені напої без цукру спричинили отруєння у 21 дитини з Ірландії та Сполученого Королівства. Усе через вміст у них гліцеролу.