Найпоширеніші замінники цукру, такі як аспартам і сорбітол, пов’язали зі швидшим погіршенням розумових здібностей у людей середнього віку. Особливо сильним було це погіршення в людей з діабетом — вони можуть бути під додатковою загрозою ще й через те, що частіше споживають продукти з замінниками цукру. Тож тепер науковці прагнуть з’ясувати, чи альтернативи цукру, такі як мед, є менш шкідливими для мозку. Дослідження опублікували в журналі Neurology.
Наскільки погіршилися розумові здібності після споживання замінників цукру?
Щоб з’ясувати, як замінники цукру впливають на мозок, науковці провели дослідження на майже 13 тисячах людей середнього та старшого віку з Бразилії. За опитуваннями про раціон у них визначали рівень щоденного споживання семи видів замінників цукру, після чого протягом восьми років спостерігали за змінами в розумових здібностях. Для цього провели тести на пам’ять, вільність висловлень, швидкість реакції й інші розумові здібності на початку дослідження, у середині та наприкінці восьмирічного періоду.
Як з’ясувалося, у людей, які споживали найбільше замінників цукру, розумові здібності погіршувалися на 62 відсотки швидше, ніж у тих, хто споживав найменше. Це еквівалентно старінню на понад півтора року. У людей із середнім споживанням замінників цукру погіршення розумових здібностей відбувалося на 35 відсотків швидше, що еквівалентно старінню на 1,3 року. З усіх досліджуваних замінників цукру лише тагатоза — природний вуглевод, що утворюється при нагріванні молока — не була пов’язаною з погіршенням розумових здібностей. Пришвидшеного погіршення розумових здібностей також не виявили у людей віком понад 60 років: можливо, вікові зміни у них маскували вплив замінників цукру, або ж вони були менш схильні споживати продукти з цими замінниками.
Чим ще можуть бути небезпечні цукрозамінники
🦠 Хоча зазвичай замінники цукру рекомендують вживати, щоб регулювати його рівень у крові, вони посприяли збільшенню вмісту глюкози в крові через вплив на мікробіоту.
🍩 Крім того, такі замінники можуть спонукати людей переїдати, адже, на відміну від цукру не викликають виділення гормону ситості.
💔 Уже два цукрозамінники пов’язали з погіршенням здоров’я серцево-судинної системи: еритритол був пов’язаний із вищим ризиком інфаркту й інсульту, а ксилітол призвів до згущення крові.
😱 Всесвітня організація охорони здоров’я назвала підсолоджувач аспартам потенційно здатним спричиняти рак, однак лише у великих дозах.
🤢 А охолоджені напої без цукру спричинили отруєння у 21 дитини з Ірландії та Сполученого Королівства. Усе через вміст у них гліцеролу.