Заморожені напої без цукру спричинили в дітей отруєння
Популярні напої без цукру слаші, у яких лід зі смаком поєднують із якимось напоєм, спричинили в дітей втрату свідомості, зниження рівня цукру в крові та навіть судоми. Причиною такого стану медики назвали отруєння гліцеролом, або гліцерином, який додають до таких напоїв для покращення їхньої текстури. Хоча цю речовину вважають недостатньо токсичною, щоб заборонити її додавання до харчових продуктів, науковці наголошують на тому, що вона може бути більш шкідливою для дітей. Дослідження опублікували в журналі Archives of Disease in Childhood.
Як дізналися про шкоду напоїв для здоров’я дітей?
Медики переглядали медичні записи дітей, які потрапляли до лікарень Сполученого Королівства й Ірландії в період між 2009 і 2024 роками після споживання напоїв слаші (slushie). Як виявилося, серед 21 дитини, якій знадобилася медична допомога, 19 дітям стало погано вже за годину після споживання напою. Середній вік дітей становив усього три з половиною роки, а наймолодшому пацієнту було два роки.
Найпоширенішим симптомом були помутніння або втрата свідомості, зниження рівня цукру в крові та збільшення кислотності крові, які спостерігали у майже всіх дітей. Також у дітей спостерігали зниження рівня калію в крові, що могло негативно вплинути на роботу серця та нирок. При цьому в дітей не було захворювань, які могли б призвести до такого стану.
Оскільки у сечі всіх дітей виявили гліцерол, причиною їх нездужання назвали саме отруєння цією сполукою. У 14 дітей, які пройшли метаболічні та генетичні обстеження, також не виявили порушень обміну речовин, які могли б призвести до накопичення гліцеролу в організмі. Науковці зазначають, що батьки мають знати про шкоду напоїв з гліцеролом і запобігати їх вживанню їхніми дітьми, особливо у віці до восьми років.
- Щоб запобігати харчовим отруєнням як серед дітей, так і серед дорослих, науковці розробили пристрій з мікроголками, який здатен визначати залучені до псування їжі бактерії.