Вживання підсолоджувача ксилітолу спричинило згущення крові, тобто агрегацію тромбоцитів, у лабораторних мишей та здорових добровольців. Такий вплив пов'язали з підвищеним ризиком інфаркту або інсульту. У людей з високим вмістом ксилітолу натще в крові також виявили підвищений ризик серцево-судинних захворювань протягом наступних трьох років. Про це науковці повідомили у журналі European Heart Journal.
Цукрозамінник ксилітол спричиняє згущення крові та підвищує ризик серцево-судинних захворювань. GIPHY
Наскільки сильно цукрозамінник вплинув на ризик серцево-судинних захворювань?
У 1157 учасників дослідження брали зразки крові натще і визначали в них вміст ксилітолу, а потім спостерігали за їхнім здоров'ям протягом трьох років. Ті з учасників, що входили до третини з найбільшим вмістом ксилітолу в крові, мали на 57% більший ризик серйозних серцево-судинних порушень.
Механізм впливу ксилітолу надалі дослідили на тромбоцитах здорових добровольців і спостерігали їхню агрегацію за таких концентрацій ксилітолу, які мали у своїй крові учасники з попереднього дослідження. У лабораторних мишей та здорових добровольців, яким давали напої із ксилітолом, зі збільшенням його концентрації зростала і агрегація тромбоцитів. Оскільки агрегація тромбоцитів лежить в основі таких захворювань, як ішемічний інфаркт та інсульт, науковці закликають ретельніше оцінювати безпечність підсолоджувачів, особливо для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання.
- Раніше подібні результати отримали і для іншого цукрозамінника — еритритолу.