Замінник цукру в напоях зробив людей втричі голоднішими, ніж сам цукор
Споживання напоїв з замінником цукру сукралозою змусило людей відчувати втричі сильніший голод, ніж після споживання настільки ж солодких напоїв із натуральним цукром. Причиною цього науковці називають те, що споживання замінника цукру без поживної цінності не викликає вироблення гормонів ситості. Через це з часом тяга людей до солодкого може лише збільшуватися, адже вони не відчувають насичення від напоїв або страв із підсолоджувачами. Дослідження опублікували в журналі Nature Metabolism.
Як замінник цукру провокував відчуття голоду?
Оскільки попередні дослідження на гризунах вже показали, що після споживання штучних підсолоджувачів вони починають їсти більше, науковці вирішили перевірити це на людях. Для дослідження запросили 75 молодих добровольців, частина з яких мала надмірну вагу чи ожиріння — щоб врахувати, що сприйняття солодкого може бути викривленим у таких людей.
Учасники мали на голодний шлунок випити воду з цукром, сукралозою чи не підсолоджену. Вони оцінювали свій рівень голоду до та після, а науковці додатково вимірювали активність їхнього мозку за надходженням крові до його ділянок. Як виявилося, після споживання звичайної води чи води з цукром надходження крові до гіпокампа, який відповідальний за регуляцію голоду й насичення, знижувалося на шість відсотків.
А після випивання води з підсолоджувачем надходження крові до гіпокампа зросло на три відсотки. Крім того, випивання води з підсолоджувачами збільшувало проведення сигналів між гіпокампом і ділянками мозку, залученими в мотивації, через що і запідозрили зв’язок між бажанням їсти більше солодкого та споживанням підсолоджувачів.
Чим ще шкодять замінники цукру
🦠 Хоча замінники цукру часто рекомендують вживати людям з діабетом, щоб запобігати зростанню рівня глюкози у крові, науковці з’ясували, що вони все ж викликають його зростання через вплив на кишкову мікробіоту.
💔 Крім того, замінники цукру виявилися не такими вже й корисними для запобігання серцево-судинним захворюванням. Натомість уже два з них, еритритол і ксилітол, запідозрили у загущенні крові та підвищенні ризику хвороб серця.
😱 Замінник цукру аспартам Всесвітня організація охорони здоров’я назвала потенційним канцерогеном для людей, утім включила його до групи речовин, про канцерогенність яких мало відомостей, і встановила безпечну добову дозу аспартаму.
🤕 А популярні напої з льодом «слаші», які замість цукру мають його замінники, призвели до потрапляння до лікарні щонайменше 21 дитини в Ірландії та Сполученому Королівстві — усе через гліцерин, який надає текстури таким напоям.