Зонд Solar Orbiter побачив «змію» з плазми на поверхні Сонця

Європейський зонд Solar Orbiter надіслав відео, як поверхнею Сонця повзе «змія» — трубка з холоднішої плазми, яка під дією магнітного поля світила звивисто пройшлася по диску. Таку цікаву поведінку сонячної плазми зонд зафіксував під час свого наближення до Сонця, а розповідає про неї на своєму сайті Європейське космічне агентство.

ESA & NASA/Solar Orbiter / EUI Team; Frédéric Auchère, IAS

ESA & NASA/Solar Orbiter / EUI Team; Frédéric Auchère, IAS

Це відео сонячний зонд Solar Orbiter відзняв 5 вересня цього року, наближаючись до Сонця. Ця трубка, або як її можна назвати, «змія», являє собою потік холоднішої плазми, яка під дією магнітного поля світила пройшлася його поверхнею зі швидкістю близько 170 кілометрів на секунду. Її «подорож» тривала близько трьох годин, за чим Solar Orbiter спостерігав за допомогою своєї камери для знімання в екстремальному ультрафіолетовому діапазоні.

Як пише ESA, ця незвичайна структура є дуже цікавою також тим, що вона виникла з області сонячної активності, з якої згодом відбувся масштабний викид плазми, який зареєстрував детектор енергетичних частинок зонда. За словами фахівців агентства, для цього інструмента це було однією із наймасштабніших подій викиду сонячних енергетичних частинок. До речі, плазма з цього викиду досягла навіть ще один сонячний зонд — «Паркер». Такі спостереження допомагають краще розуміти сонячну активність і те, як вона впливає на космічну погоду.

ESA

Не побачити з Землі

🦔Solar Orbiter також якось вдалося застати на нашій зірці «сонячного їжака» — незвичайну структуру з плазми, яка простяглася на 25 тисяч кілометрів

📷Ще Solar Orbiter надіслав свій найдетальніший знімок Сонця із роздільною здатністю у 83 мегапікселі (це 83 мільйони пікселів!)

☀️А на початку осені апарат також накрило корональним викидом з Сонця. Він не постраждав, а навпаки, ретельно зареєстрував потоки сонячних енергетичних частинок