Японський буксир для космічного сміття прибере кілька супутників за одну місію

Японська приватна компанія Astroscale показала, як працює їхній новий апарат-буксир ELSA-M для прибирання космічного сміття. На відміну від першого, вже випробуваного у космосі прототипу, ELSA-M зможе зводити з орбіти кілька неробочих супутників за одну місію. Присвячену новому апарату відеопрезентацію компанія опублікувала на своєму ютуб-каналі. Про розробку повідомило видання Space.com.

Концепція апарату ELSA-M.  Astroscale

Концепція апарату ELSA-M. Astroscale

Як прибирають у космосі?

Проблема відпрацьованих супутників, уламків ракет та інших апаратів з кожним новим космічним запуском стає все більш нагальною, тому у космосі з'явився попит на апарати для прибирання цього сміття. Однією з компаній, яка пропонує очищення низької навколоземної орбіти, є приватна японська компанія Astroscale, що частково фінансується Космічною агенцією Великобританії та Європейською космічною агенцією.

У 2021 році Astroscale випробувала у космосі апарат ELSA-d, який відбуксував тестовий модуль, зачепивши його магнітом. Тепер компанія представила новий буксир, який отримав назву ELSA-M. Його особливістю є те, що він зможе зводити кілька супутників за одну місію.

Як демонструє Astroscale у своєму відео, ELSA-M, як і попередник апарата, прикріплюватиметься до супутника, який потрібно утилізувати, за допомогою магнітного кріплення. Потім ELSA-М використає свої двигуни, аби спустити його у напрямку земної атмосфери. Відтак, ELSA-M від'єднається від апарата, а сам він — згорить. Після цього ELSA-M зможе змінити свою траєкторію та направитися збирати інше сміття. Демонстрація роботи ELSA-M, у ході якої апарат утилізує один з неробочих супутників OneWeb, запланована на 2024 рік.

 Astroscale / YouTube

Раніше ми розповідали про випробування китайського буксира, якому вдалося підштовхнути супутник на «поховальну орбіту», куди переводять супутники після завершення їхньої експлуатації. Також космічному сміттю ми присвятили розбір.

ELSA-d
проєкт називається ELSA - End-of-Life Services by Astroscale