В австралійській глибинці сфотографували рідкісного сумчастого крота

У віддаленій частині північної Австралії на камери потрапив північний сумчастий кріт — вид настільки рідкісний, що його зустрічають лише кілька разів на десятиліття і науковці дотепер мало що знають про його життя та чисельність. Тварину помітили під час робіт у Великій Піщаній пустелі аборигенні власники, що використовують традиційні знання при обробленні своїх земель. Про зустріч повідомляє BBC News.

Нове фото північного сумчастого крота. Kanyirninpa Jukurrpa Martu Rangers

Нове фото північного сумчастого крота. Kanyirninpa Jukurrpa Martu Rangers


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відомо про північного сумчастого крота?

Північні сумчасті кроти (Notoryctes caurinus) сягають у довжину усього близько 12-16 сантиметрів і мають короткий хвіст довжиною 2-2,5 сантиметра. Вони мають світле забарвлення хутра та великі кігті на передніх кінцівках і не мають очей. Їхній зовнішній вигляд відбиває їхній прихований спосіб життя, пересуваючись у піщаних дюнах в пошуках здобичі — імовірно, невеликих безхребетних тварин.

Оскільки сумчастий кріт проводить майже весь час під землею і погано пересувається поверхнею, то для нього важливе значення відіграє сполученість сусідніх дюн. Тому діяльність людини, яка призводить до фрагментації пустельних оселищ, може завдавати шкоди маловивченому виду.

  • Нещодавно на камеру потрапив і інший вкрай рідкісний вид — дитинча яванських носорогів, що їх залишилося у світі менше сотні.