У США народилися два клони чорноногого тхора, що жив 36 років тому

У США науковці створили двох клонів рідкісного чорноногого тхора, причому особини, що жила ще 1988 року. До цього підходу вдалися, щоб врятувати дику популяцію тхорів, якій загрожує вимирання, зокрема через низьке генетичне різноманіття. Обидві тварини зараз добре ростуть та розвиваються відповідно до віку. Про це повідомляється на сайті Служби рибних ресурсів та дикої природи США.

Клонована самка Норін. USFW

Клонована самка Норін. USFW


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як створили клонів і чим вони допоможуть?

Донором клітин для клонування двох чорноногих тхорів (Mustela nigripes) стала самка Елізабет Ен, яка і сама є клоном особини Вілла, яка жила ще 1988 року. Вілла мала приблизно втричі більше генетичне різноманіття, ніж має теперішня популяція, тому повернення її генів у дику природу могло б посприяти кращому пристосуванню та виживанню теперішніх тварин. Спершу вчені хотіли, щоб потомство давала сама Елізабет Ен, однак у неї розвинулася хвороба матки, яка це унеможливила. Тож вирішили клонувати її.

Клонована самка Антонія. USFW

Клонована самка Антонія. USFW

Один із клонів, Норін, народився у Національному центрі збереження чорноногих тхорів у Колорадо, тоді як інший, Антонія, у Смітсонівському зоопарку у Вірджинії. Очікується, що до кінця року самки досягнуть статевої зрілості та зможуть взяти участь у розведенні.

  • Клонування може стати в пригоді і з тваринами, що не вимирають, як-от домашніми улюбленцями собаками. Вчені вивели клонованих собак, як завдяки генетичному втручанню мають менший ризик поширеної хвороби суглобів.