Генетичне редагування зменшило ризик хвороби суглобів у лабрадорів

Корейські науковці повідомили по ще одне успішне редагування геному в клонованих з клітин шкіри собак. Цього разу модифікували лабрадорів, прагнучи усунути їм генетичний фактор ризику дисплазії кульшового суглоба. Досягненнями автори поділилися в журналі Scientific Reports.

Генетично модифіковані щенята-клони лабрадора, які світяться в ультрафіолеті. Kim et al. / Scientific Reports, 2022

Генетично модифіковані щенята-клони лабрадора, які світяться в ультрафіолеті. Kim et al. / Scientific Reports, 2022

Минулого тижня ми писали про собак породи бігль, яких клонували, а крім цього генетично модифікували, позбавивши пов'язаного з хворобою Паркінсона гену та внісши ген флуоресцентного білка в їхній геном. Зараз вийшла свіжіша робота корейських науковців, у якій вони клонували й модифікували лабрадорів.

Якщо минулого разу для генетичного редагування клонів використовували технологію CRISPR/Cas9, яка вирізає частину геному, що підлягає модифікації, то тепер випробували пов'язаний з нею метод праймованого редагування (prime editing), за якого бажана нуклеотидна послідовність вписується у ДНК з РНК основи. Піддослідних собак теж змінили. Тепер ними стали лабрадори, що є клонами собаки з дисплазією кульшового суглоба, до якої лабрадори, як і інші великі породи, схильні. Редагуванням геному вчені прагнули усунути в клонів генетичний варіант, пов'язаний із розвитком дисплазії кульшового суглоба, а також внести ген зеленого флуоресцентного білка, внаслідок чого у випадку успішної модифікації собаки мали б світитися зеленим в ультрафіолеті. Результатом роботи науковців стали двоє народжених здоровими генетично модифікованих лабрадорів-клонів. Поки що невідомо, чи розвинулася у них дисплазія кульшового суглоба. Можливо, вони просто ще не доросли до цього, однак вчені наголошують, що із хворобою пов'язані й інші генетичні варіанти, через що для повного усунення схильності до неї, скоріше за все, доведеться вносити в геном більше виправлень.