У мавзолеї часів Римської імперії в муніципалітеті Кармона на півдні Іспанії знайшли урну з найдавнішим вином у рідкому вигляді — йому близько 2000 років. Хоча на момент виявлення рідина була червонуватого кольору та мало нагадувала вино, іспанські дослідники проаналізували її хімічний склад та виявили, що вона була колись білим вином. Дослідження опублікували у журналі Journal of Archaeological Science: Reports.
Що ще з’ясували про давнє вино?
В урні з мавзолею, окрім рідини, знайшли також людські рештки після кремації. Вино помістили разом з останками, імовірно, у ритуалі для того, щоб полегшити померлому перехід у кращий світ. У таких умовах воно сильно деградувало, втративши більшу частину органічних сполук, які відповідали за його колір, смак та аромат.
Однак науковцям усе ж вдалося визначити його оригінальний колір за відсутністю сирингової кислоти, яка зазвичай утворюється у червоних винах. Крім того, низький вміст алкоголю у зразку також підтвердив, що це було саме біле вино. Знахідка особливо важлива для розуміння виноробства у Римській імперії, адже раніше науковцям вдавалося знайти лише сухі залишки вина на стінках різного посуду.
Що ще відомо про вино
🌲 Для кращого зберігання вина давні римляни використовували сосновий дьоготь, яким обмазували амфори зсередини. Може, це і допомагало зберігати смакові якості вина, однак дьоготь доводилося везти здалеку — аж з гірських регіонів Калабрії чи Сицилії.
🍷 Вино полюбляли також давні єгиптяни — і аж настільки, що одну з їхніх правительок, Мернейт, поховали із сотнями глечиків з вином. Вік цих знахідок близько 5000 років і вони збереглися у чудовому стані.
🍾 А от щоб зберегти шампанське, як показали французькі фізики, його треба розливати у більші пляшки. Так у вині краще зберігатимуться бульбашки, тож науковці радять обирати пляшки ігристого більшого об’єму.