У кишківнику людей знайшлися три нові бактерії, що розщеплюють целюлозу

Вчені виявили в кишечнику людей три нові види бактерій, здатних розщеплювати целюлозу, або клітковину. Вони були особливо поширені у первісних людей та все ще численні в сучасних популяціях мисливців-збирачів, однак майже відсутні в людей із сучасних міст. Дослідники припускають, що ці мікроорганізми могли бути важливою частиною здорового мікробіому наших предків, і їхнє зникнення пов'язане зі змінами у способі життя та харчування в останні століття. У такому разі відкриття може посприяти створенню пробіотиків, які допоможуть підтримати здоровий кишковий мікробіом. Дослідження опубліковане у журналі Science.

Графік порівнює кількість целюлозо-розщеплюючих бактерій у кишківнику приматів і людей різних суспільств та  часів. Sarah Moraïs et al. / Science, 2024

Графік порівнює кількість целюлозо-розщеплюючих бактерій у кишківнику приматів і людей різних суспільств та часів. Sarah Moraïs et al. / Science, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що шукали у кишківнику людей?

Раніше вважалося, що людський кишківник погано розщеплює целюлозу, на відміну від жуйних тварин. Проте, в останні роки в ньому були знайдені окремі штами Ruminococcus champanellensis — бактерії, що розщеплює целюлозу за допомогою ферментних комплексів целюлосом. З допомогою целюлозо-розщеплюючих бактерій тваринам, зокрема людині, стає можливим розкладати незасвоювані великі молекули рослин на коротколанцюгові жирні кислоти, які беруть участь у великій кількості нормальних процесів організму. Але залишалося незрозумілим, наскільки поширені та різноманітні целюлозо-розщеплюючі бактерії в кишечнику людей, і чи впливає на них раціон сучасних людей, багатий на калорійну та жирну їжу, а не рослини.

Шукаючи відповіді, дослідники проаналізували геноми кишкової мікробіоти 75 видів тварин, включаючи приматів, жуйних та різних груп людей.

Яких бактерій виявили у кишківнику?

Дослідники знайшли три нові види бактерій роду Ruminococcus R. hominiciens, R. primaciens, R. ruminiciens. Всі вони належать до групи бактерій, здатних розщеплювати целюлозу. Мікроби виявилися широко поширені серед людиноподібних мавп, а також давніх людей та сучасних мисливців-збирачів і жителів сільських районів. Проте в індустріальних популяціях, тобто жителів міст, вони майже повністю відсутні.

Науковці дійшли висновку, що нові бактерії походять від бактерій з кишечника жуйних тварин і згодом перейшли до людей, можливо, під час одомашнення тварин.

Що дають ці результати?

Те, що в міських популяціях майже немає бактерій, які розщеплюють целюлозу, може відбивати зміну раціону в бік меншого споживання клітковини, порівняно з більш традиційними суспільствами. Якщо наступні дослідження вкажуть на доцільність збільшення кількості цих мікробів у людей, то зробити це потенційно можна було б створенням пробіотиків з бактеріями Ruminococcus.

  • В іншому дослідженні науковці дійшли висновку, що 50 тисяч років тому неандертальці мали схожий кишковий мікробіом, як люди зараз.