У галактики Андромеди знайшли ультратьмяну галактику-супутник

Астрономи відшукали ультратьмяну карликову галактику, яка виявилася супутником галактики Андромеди. Знайдений Пегас V знаходиться на її околицях та характеризується низькою металічністю і великою кількістю блакитних зірок. Астрономи підозрюють, що зореутворення у ній зупинила реіонізація, тому Пегас V є цікавим і для дослідження еволюції зореутворення у Всесвіті. Статтю направлено до публікації у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а її препринт доступний на arXiv.

За підказкою астронома-аматора група астрономів з університетів Іспанії, Америки та Італії повідомила про відкриття ультратьмяної карликової галактики, яка отримала назву Пегас V. Її знайшли на відстані 260 кілопарсеків від галактики Андромеди та на відстані 692 кілопарсеків від Сонця. Як характерно для таких галактик, її видима зоряна величина складає −6,3 (для порівняння, у Сонця це -27), а ефективний радіус — 89 парсеків.

Завдяки телескопу «Джеміні-Північ» вчені побачили, що червоних гігантів у галактиці мало, а натомість у Пегас V входить велика кількість блакитних зірок з горизонтального відгалуження діаграми Герцшпрунга—Рассела. І разом з низькою металічністю галактики, це може свідчити про те, що зореутворення в Пегас V припинилося з реіонізацією. Якщо це так, то подальше вивчення хімічних властивостей галактики дозволить встановити обмеження на ранні епохи зореутворення.

За останні два десятиліття стався бум відкриттів ультратьмяних карликових галактик у Місцевій групі, тобто у межах п'яти мегапарсеків від нас. Ми розповідали про одну таку, яку знайшли на околицях Місцевої групи та вкрай далеко від інших галактик.