Суперкомп'ютер вперше досяг ефективності в один екзафлопс

Проєкт TOP500, який щороку оцінює обчислювальну потужність суперкомп'ютерів, опублікував свій новий рейтинг. І перше місце у ньому зайняв американський суперкомп'ютер Frontier, якому вдалося подолати межу ефективності в один екзафлопс. Він виконує мільярд мільярдів операцій обчислень за секунду і є першою справжньою екзафлопсною машиною. Рейтинг опубліковано на сайті проєкту.

Carlos Jones/ORNL, U.S. Dept. of Energy

Carlos Jones/ORNL, U.S. Dept. of Energy

Що таке екзафлопс?

На відміну від традиційних комп'ютерів, суперкомп'ютери використовують більше одного центрального процесора, які згруповані в обчислювальні вузли, що включають процесор або групу процесорів. Суперкомп'ютер може містити десятки тисяч таких вузлів, які дають змогу вирішувати величезний спектр завдань, які потребують складних обчислень: від досліджень клімату до моделювання динаміки молекул. Ефективність цих «суперобчислень» оцінюють в одиниці вимірювання «флопс» (FLOPS) — вона показує, скільки операцій з рухомою комою в секунду виконує ця обчислювальна система. І ось Frontier вдалося досягти продуктивності в 1,102 екзафлопса — це більш ніж мільярд мільярдів операцій на секунду.

Що це за комп'ютер?

Frontier — розробка американської національної лабораторії Оук-Ридж. Frontier складається з 9 408 вузлів, у кожному з яких є один центральний процесор та чотири графічні прискорювачі. Всього в ньому використовується 9,2 петабайта оперативної пам'яті та 753 петабайти постійної.

Екзафлопна ефективність Frontier означає, що він не тільки займає перше місце в TOP500, міжнародному рейтингу найпотужніших суперкомп'ютерів у світі, але й є чвертью обчислювальної потужності всіх суперкомп'ютерів з цього списку. Крім того, очікується, що його теоретична пікова продуктивність перевищить 1,5 екзафлопса.

Раніше перше місце у цьому рейтингу протягом двох років поспіль займала японська система Fugaku, яка тепер опустилася на друге. Її максимальна продуктивність становить 442,01 петафлопса.