Станція «Юнона» наблизиться до супутника Юпітера Європи

Космічна станція «Юнона», яка вже понад шість років досліджує Юпітер, планує зближення з одним з його супутників — Європою. Про це пише на своєму сайті NASA та додає, що «Юнона» принесе після зближення світлини супутника найвищої роздільної здатності, а також зможе уточнити склад іоносфери Європи, її поверхні та навіть надр. Це буде найближче зближення із супутником з 2000 року.

Такою Європу станція побачила 16 жовтня 2021 з відстані у 82 тисячі кілометрів. NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Такою Європу станція побачила 16 жовтня 2021 з відстані у 82 тисячі кілометрів. NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

29 вересня о 12:36 за київським часом головна дослідниця Юпітера «Юнона» має наблизитися до Європи — найменшого з четвірки найбільших супутників газового гіганта нашої Сонячної системи. Станція наблизиться на 538 кілометрів до крижаної поверхні Європи та має отримати кілька світлин, а також зібрати дані про надра супутника, склад його поверхні, іоносфери та про її взаємодію з магнітним полем Юпітера. Для цього працюватиме прилад для детекції енергетичних частинок JEDI, його радіоантена для дослідження іоносфери, а також мікрохвильовий радіометр MWR для збору даних про склад крижаної поверхні супутника і JunoCam, яка зробить чотири фото у видимому світлі.

Збір даних почнеться вже за годину до зближення, на відстані 83 397 кілометрів від Європи, а за 7,5 години після зближення «Юнону» переорієнтують, щоб вона повернулася на траєкторію зближення з Юпітером: це скоротить час, необхідний для облітання станцією гіганта з 43 до 38 днів. Це перше за понад 20 років наближення до Європи після космічного апарата «Галілео», який наблизився на 351 кілометр до супутника. А отримані «Юноною» дані використають для майбутніх місій, що відправляться досліджувати супутник.

Оточення газового гіганта

🎤«Юнона» пролетіла над Ганімедом і записала його шум. Це найбільший супутник планети

🧊💡А з огляду на хімічний склад поверхні Європи, її крига може світитися вночі

🐑🪨 А в одного з астероїдів Юпітера астрономи також роздивилися супутника. Поки неофіційно його називають Шон — на честь баранчика з мультика