Кілька алкогольних напоїв на тиждень пов'язали зі зниженням когнітивних здібностей

Випивання на тиждень семи або більше стандартних одиниць алкоголю (які містяться, наприклад, у 600 грамах вина) пов'язали із накопиченням у мозку заліза та погіршенням когнітивних здібностей. Такий результат отримали науковці, коли зіставили кількість споживання алкоголю та результати магнітно-резонансної томографії більш ніж 20 тисяч дорослих з Великої Британії. Відповідна стаття опублікована в журналі PLOS Medicine.

GIPHY

GIPHY

Яким чином алкоголь погіршує здоров'я мозку?

Масштабне дослідження 2018 року показало, що безпечної для здоров'я дози алкоголю не існує, тому хай яка мала чарочка спиртного надходить у наш організм, вона чинить на нього негативний вплив (нещодавно алкоголь назвали ще й безпосереднім чинником раку). Помірне випивання також пов'язують із негативними структурними змінами мозку та когнітивними порушеннями. Ймовірний механізм впливу алкоголю на мозок залишається нез'ясованим, але вчені Оксфордського університету з британськими та американськими колегами припустили, що річ у накопиченні в мозку заліза. При низці нейродегенеративних захворювань, зокрема хворобі Альцгеймера, спостерігають акумуляцію цього елемента в мозкових структурах, але раніше не досліджували, чи пов'язано це з уживанням алкоголю, що й спонукало науковців до роботи.

Як визначали залізо в мозку у контексті алкоголю?

Пошуками відповідей зайнялися серед даних масштабного дослідження UK Biobank, яке протягом тривалого часу спостерігає за тисячами британців. За критеріями для цієї роботи підходили 20 965 учасників, які надали інформацію про кількість та частоту випивання алкоголю (і в яких генетично визначили схильність до вживання алкоголю), і які також пройшли обстеження організму, у тому числі мозку, за допомогою магнітно-резонансної томографії, та оцінювання когнітивних можливостей, серед іншого.

Науковці досліджували, по-перше, чи пов'язана величина накопичення заліза в мозку із кількістю спиртного, що випиває людина у середньому. А по-друге, чи пов'язаний вищий рівень заліза в мозку зі спричиненим алкоголем погіршенням когнітивних здібностей.

Наскільки пов'язані залізо в мозку й алкоголь?

Аналіз свідчить, що споживання алкоголю пов'язане з вищими рівнями заліза у лушпині, хвостатому ядрі та чорній субстанції, але з нижчими — у таламусі. Це стосувалося переважно тих учасників, які випивали понад сім стандартних доз алкоголю на тиждень (56 грамів), що складає усього половину максимально дозволеного для жінок або третину для чоловіків за британськими рекомендаціями. Для розуміння, одна стандартна доза міститься приблизно у 25 мілілітрах горілки, 90 мілілітрах вина або 300 мілілітрах пива.

Водночас вищі рівні заліза у базальних гангліях, куди входять описані вище ділянки мозку, вчені пов'язали із гіршими когнітивними можливостями, зокрема швидкості реакції, виконавчих функцій та рухомого інтелекту.

Отже, науковці вважають споживання алкоголю однією з причин накопичення заліза в мозку та пов'язаного з цим погіршення когнітивних можливостей. Щодо того, як спиртне може сприяти цьому накопиченню, то вчені припускають, що це відбувається частково через пригнічення вироблення гепсидину — основної сполуки, що регулює гомеостаз заліза в організмі. Через її нестачу залізо із харчових продуктів надмірно всмоктується з кишківника. Це пояснило б залежність вживання алкоголю та рівнів заліза не лише в мозку, а й у крові та печінці, як на це також вказала нова робота. А зменшення кількості тіаміну, яке також спостерігають при випиванні, може підвищувати проникність гематоенцефалічного бар'єра, сприяючи потраплянню заліза із крові до мозкових тканин. Утім, наступні вивчення допоможуть точніше зрозуміти механізми негативного впливу алкоголю на мозок.