Запах бекону в утробі зробив мишенят схильними набирати вагу в дорослому житті
Миші, чиї матері протягом вагітності харчувалися їжею із запахом бекону, у дорослому житті стали більш схильними до ожиріння та нечутливості до інсуліну. При цьому набір ваги був пов’язаним саме з запахом жирної їжі, адже вагітні миші споживали збалансований раціон. Це свідчить на користь того, що й у людей те, які запахи оточують матір під час вагітності, може впливати на харчові звички дітей у дорослому віці. Дослідження опублікували в журналі Nature Metabolism.
Як перевіряли вплив бекону на мишенят?
Науковцям було відомо, що споживання вагітними висококалорійної та жирної їжі пов’язане з більшим ризиком ожиріння в нащадків. Але оскільки леткі сполуки, які обумовлюють запах і смак їжі, можуть передаватися через навколоплідні води та молоко дитині, то дослідники вирішили вивчити, як контакт із ними на ранніх етапах життя впливає на ризик ожиріння. Для цього вони годували вагітних самиць мишей однаковим раціоном, але половині з них давали їжу зі смаком бекону. Частину мишенят, народжених від самиць обох груп, у дорослому житті годували висококалорійним раціоном.
На початку експерименту й самиці мишей, і дитинчата з обох груп мали нормальну масу тіла. Однак у дорослому житті дитинчата, які в утробі стикалися з запахом бекону, на жирному раціоні швидко стикалися з ожирінням. Проаналізувавши активність їхнього мозку, науковці з’ясували, що нейрони мишенят, відповідальні за відчуття голоду, стали менш чутливими до жиру. Через це у дорослому житті миші споживали більше жирної їжі, адже не відчували насичення.
Проте, якщо їх годували збалансованим раціоном, то мишенята навіть після контакту з запахом бекону в утробі не ставали схильними до ожиріння. Це свідчить про те, що лише впливу на мозок в утробі недостатньо, щоб з’явився потяг до жирної їжі. Але коли навколо багато висококалорійної та жирної їжі, як у раціоні сучасної людини, то ризик ожиріння збільшується.
Як жирний раціон впливає на здоров’я
🫃 Споживання жирної їжі обома батьками має вплив на здоров’я нащадків. Так у чоловіків, що мали жирний раціон, частіше народжувалися діти з нечутливістю до інсуліну й ожирінням.
🐀 У дослідженні на пацюках науковці з’ясували, що надмірне споживання жирної їжі збільшує ризик появи тривожності — можливо, і в людей також.
⚖️ А клітини жирової тканини, які вже перебували в стані ожиріння, запам’ятали цей стан і зберегли його навіть після втрати ваги, що може пояснити швидкий її набір повторно після схуднення.