Щоденне споживання овочів і фруктів знизило симптоми депресії

Щоденне споживання овочів і фруктів знизило симптоми депресії у людей віком від 45 років порівняно з тими, хто їв їх рідко. Такий ефект зберігався після врахування таких факторів, як фізичне здоров’я, рівень освіти та навіть генетична схильність, адже дослідження проводили за участі близнюків. Що цікаво, учасники дослідження споживали менше овочів і фруктів, ніж рекомендує ВООЗ, тож насправді ефект від їх споживання може бути ще помітнішим, якщо люди дотримуватимуться здорового харчування. Дослідження опублікували в журналі Scientific Reports.

Щоденне споживання овочів і фруктів знизило симптоми депресії. GIPHY

Щоденне споживання овочів і фруктів знизило симптоми депресії. GIPHY

Наскільки помітним був вплив харчування на депресію?

Науковці аналізували дані досліджень із чотирьох країн, у яких за здоров’ям понад 3000 близнюків віком 45-90 років спостерігали протягом 5-11 років. Вони порівнювали кількість овочів і фруктів у раціоні та прояв депресивних симптомів протягом дослідження. За вмістом овочів і фруктів учасників поділили на три групи: високе споживання, тобто дві порції по 150 грамів на день і більше, середнє споживання, тобто одна порція на день, та низьке споживання, тобто до однієї порції.

Як виявилося, високий рівень споживання й овочів, і фруктів зменшував прояви депресивних симптомів у середньому на 10 відсотків порівняно з низьким рівнем. Водночас лише середній рівень споживання овочів, але не фруктів, був пов’язаним зі зниженням депресивних симптомів порівняно з низьким рівнем. І хоча дослідження має обмеження, адже учасники самі повідомляли про тяжкість симптомів депресії, воно показує необхідність включення достатньої кількості овочів і фруктів у раціон, особливо для людей з високим ризиком депресії.

Як зробити харчування здоровішим

🍎 Як виявилося, перехід від західної дієти до здоровішої з більшим вмістом овочів і фруктів може збільшити тривалість життя щонайменше на 10 років.

🥦 Щоб запобігти поширенню ожиріння, діабету та серцево-судинних хвороб, ВООЗ оновила рекомендації щодо харчування та закликала їсти 400 грамів овочів і фруктів щоденно.

🥕 А досягти того, щоб люди більше купували та їли овочі, вдалося за допомогою переміщення стенда з ними ближче до каси, де зазвичай розміщені кондитерські вироби.