Спина саламандри та плавники дозволили роботу плавати, ходити та повзати

Інженери створили робота HERO-BLUE із плавниками, які він може використовувати як для плавання, так і для ходьби та повзання по дну, навіть проти течії. Гнучкість при пересуванні йому забезпечує корпус, що імітує спину саламандри, завдяки чому робот може використовуватися у різноманітних складних підводних середовищах. Його вже успішно випробували у басейнах, а також у відкритому морі, озерах і струмках. Результати тестування оприлюднили у журналі IEEE Transactions on Robotics.

Демонстрація пересування HERO-BLUE різними підводними середовищами. POSTECH HERO(Hazardous and Extreme Robotics) Lab / Youtube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Яким і для чого створили робота?

HERO-BLUE сягає у довжину 80 сантиметрів, а в ширину — 60 сантиметрів, і важить близько 11 кілограмів. У його передній частині розмістили різноманітні датчики, зокрема тиску, дві камери та навігаційну систему, а в задній розташували батарею та модулі керування живленням. Плавники HERO-BLUE створені напівгнучкими — вони можуть бути тверді або м'які, у залежності від того, у який бік обертаються. Завдяки цьому робот може їх використовувати як для веслування, так і для ходьби.

Багатозадачні роботи, як HERO-BLUE можуть стати в пригоді при вивченні підводних середовищ, до яких людині дістатися небезпечно. Завдяки біоміметичній будові й руху, що відтворює пересування живих організмів, він може обходити перешкоди, недоступні для багатьох звичайних роботів, як-от заплутування у водоростях, та пересування мінливою місцевістю.

Які ще підводні роботи створювали інженери

🎥 Робот Fifish навчився фокусуватися на цілях у воді, щоб зняти на свою камеру найкращі кадри

⚓ Людиноподібний робот-дайвер дістався затонулого давньоримського корабля, з якого дістав вазу та олійну лампу

🗑️ Інший робот дістався морського дна, щоб класифікувати його сміття

🧬 М'яка роборука зловила в океані тварину та безпечно відібрала в неї зразки ДНК