Людиноподібний робот-дайвер здійснив заплив до затонулого корабля

Людиноподібний робот OceanOneᵏ зі Стенфордського університету здійснив заплив у Середземному морі. Найбільша глибина, якої йому вдалося досягти, склала 852 метрів, а завдяки його кінцівкам із тактильними відчуттями, оператору OceanOneᵏ вдалося повзаємодіяти із затонулими уламками літака, підводним човном та навіть римським кораблем другого століття, звідки вдалося з його допомогою підняти вазу і олійну лампу. Про експедиції OceanOneᵏ повідомили на сайті університету Stanford Robotics Lab. Також за посиланням є галерея фото з його занурень.

Stanford Robotics Lab

Stanford Robotics Lab

OceanOneᵏ — це (наполовину) людиноподібний робот, який має голову із стереоскопічним зором та дві кінцівки, що мають сенсорну систему зворотного зв'язку, тобто здатні передати оператору, що керує OceanOneᵏ, тактильні відчуття. Рух роботу забезпечує вісім всенаправлених двигунів, що розміщені у його задній частині. OceanOneᵏ є другою версією подібного робота, який міг занурюватися не глибше, ніж на 200 метрів. Однак завдяки піні зі скляних мікросфер, інженерам зі Стенфордської лабораторії робототехніки вдалося збільшити стійкість робота до тиску на глибині до кілометра. На випробування OceanOneᵏ відправили у Середземне море.

Stanford Robotics Lab / YouTube

Телекерований OceanOneᵏ після випробувань у басейні університету, де він навчався не лише плавати, а і виконувати завдання, як-то хапання предметів. Це йому знадобилося під час занурення на глибину 334 метрів до затонулого римського корабля другого століття, звідки OceanOneᵏ, хоч і з другої спроби, вдалося підняти на поверхню кілька артефактів: вазу і олійну лампу. Крім того, робот відвідав уламки літака P-38 часів Другої світової війни на глибині 40 метрів, французький підводний човен Protée на глибині 124 метрів і затонуле пасажирське судно Francesco Crispi на глибині 507 метрів. Найбільша глибина, на яку вдалося зануритися OceanOneᵏ, склала 852 метри.

Stanford Robotics Lab / YouTube

Раніше ми вже розповідали про роботів, яких залучають до підводних досліджень. Наприклад, гусеничний робот Benthic Rover II п'ять років досліджував дно Тихого океану на глибині чотирьох кілометрів та допоміг океанологам оцінити глибоководний вуглецевий цикл. А на глибині майже 11 кілометрів у Маріанській западині поплавав робот з плавниками, якого від тиску захистило м'яке тіло.

Оновлено 29.07 о 15:40: додали інформацію у текст про те, що робот також відвідав і підводний човен часів Другої світової війни, Protée


Фото в анонсі: Frederic Osada / DRASSM / Stanford