Підводний робот знайшов на морському дні сміття і класифікував його

Морське сміття, тобто звичайне сміття, яке внаслідок людської діяльності десятиріччями накопичується на дні водойм, вкрай складно оцінити, а тому його масштаби і поширення невідомі. І норвезькі дослідники з компанії Skarv Technologies представили автономного підводного робота, який поплавав у бухті в місті Берген, порахував і картографував сміття на її дні та навіть знайшов кількох морських зірок. Більше про робота доступно на сайті розробників, а також у статті на arXiv.

Skarv Technologies AS

Skarv Technologies AS

Команда норвезьких вчених відправила поплавати бухтою у місті Берген свого автономного робота AROV-SKR300, який володіє не лише навичками плавання, а і має зір за допомогою стереокамер та гіперспектрального сканера, які дають йому можливість самостійно плисти та збирати дані про побачене у воді. Всього робот дослідив площу у приблизно 70 тисяч квадратних метрів з висоти близько двох метрів над дном, рухаючись зі швидкістю 1,2 метра на секунду.

Так він відшукав 3 894 різних предметів, які вчені за характеристиками відбивальної здатності розділили за сімома категоріями від пляшок до шин. Загалом кількість сміття варіювалася від 400 кілограмів до понад 10 тонн на гектар у різних районах бухти, що дає інформацію для планування операцій з очищення води.

Bergen kommune / YouTube  

Bergen kommune / YouTube

Крім того, коли до набору даних, за якими аналізували зображення, що їх отримав робот, додали інформацію про фауну, з'ясувалося, що у північній та західній частинах нанесеного на карту району можна помітити скупчення морських зірок. Тож робот згодиться і для дослідження тваринного світу водойм.

New Scientist

Раніше ми вже розповідали про морських роботів, які допомагають вивчати водні екосистеми. Наприклад, подібний жовтий гусеничний робот поплавав у Тихому океані та допоміг вивчити його вуглецевий цикл. А схожий на рибу м'який робот з плавниками спустився у Маріанську западину на глибину майже 11 тисяч метрів. Людиноподібний же пливучий робот відшукав у Середземному морі римський корабель та підняв з нього кілька давніх артефактів.

Що ще плаває у морі?

🐙🫙 Восьминоги, які тепер використовують як укриття людське сміття. Найбільше їм подобаються скляні вироби

🐢Морські черепахи, які у берегів Австралії виявилися активними споживачами пластику

🍲І купи сміття від їжі на виніс, які виявилися найпоширенішим сміттям в океані