Сороки й ворони побудували гнізда із шипів проти птахів

Ворони та сороки будують гнізда, використовуючи як будівельний матеріал шипи, якими люди захищають будівлі та конструкції на вулицях від сідання на них птахів, повідомляє The Guardian. Статтю про незвичайну поведінку птахів опублікували нідерландські вчені у журналі Deinsea.

Чорні ворони у гнізді, яке частково побудували з протипташиних шипів. Auke-Florian Hiemstra / Deinsea, 2023

Чорні ворони у гнізді, яке частково побудували з протипташиних шипів. Auke-Florian Hiemstra / Deinsea, 2023

Для чого птахам шипи?

Дослідники Роттердамського музею природничої історії натрапили на два пташині гнізда на дереві, побудовані майже повністю із шипів проти птахів — один у нідерландському Роттердамі, а інший в бельгійському Антверпені. Ніколи не бачивши подібного, вони вирішили пошукати в інтернеті ще приклади та знайшли ще два: один знову з Нідерландів, тоді як інший — із Шотландії. Одне з чотирьох гнізд належало воронам (Corvus), тоді решту побудували сороки (Pica pica). І якщо ворони використовували шипи як міцний будівельний матеріал, то сороки звернули увагу на саме призначення шипів. Вони покрили ними великі гніздами так, щоб шипи захищали їх від хижаків, зокрема інших птахів.

Пташине гніздо із протипташиних шипів. Auke-Florian Hiemstra / Deinsea, 2023

Пташине гніздо із протипташиних шипів. Auke-Florian Hiemstra / Deinsea, 2023

Ще більше птахів-бунтарів

🏎️ Жовточубі какаду почали з австралійцями гонку інновацій, у якій птахи вигадують способи відкрити сміттєвий бак, а люди намагаються їм перешкодити

⚔️ Казарки виграли битву з канадцями за парк. Після спроб людей прогнати птахів ті повертаються ще швидше

🕊️ А гострочуба синиця поскубала ракуна