Складений дрон запустили з пневматичної гармати

Американські інженери вирішили полегшити дрону процес набирання висоти і запустили його пострілом з пневматичної гармати. Перед запуском дрону складають його співвісні гвинти і відтак виштовхують його зі швидкістю 16 метрів на секунду. Про проєкт розповідає сайт Техаського університету A&M.

Moble Benedict / YouTube

Moble Benedict / YouTube

Навіщо стріляти дронами з пневмогармати?

Відомі своєю маневровістю і високими швидкостями мікролітальні апарати вже давно обзавелися всіма необхідними навігаційними навичками і зайняли свою нішу у моніторингу довкілля, військових операціях з розвідки, аерофотознімання та навіть доставки. Тим не менш, сучасні дрони сильно обмежені з точки зору тривалості польоту, оскільки не можуть носити з собою великі акумулятори, а отже і не можуть швидко зайняти робочу висоту, де зможуть довгий час працювати. Також поточні конструкції безпілотників розгортаються повільно і вимагають втручання перед зльотом. Так само зліт, окрім того, що вимагає витрат енергії, становить небезпеку не тільки для мультикоптера, але й для інших об'єктів поруч.

Ці проблеми може вирішити балістичний запуск, який дає можливість заздалегідь створити певний шлях для дрона, не витрачати запасену енергію для досягнення потрібної точки у повітрі та забезпечити швидку реакцію. Тому інженери Техаського університету A&M представили свій спосіб доставки дрона — вони склали його гвинти, помістили у трубу та подібно гарматі вистрілили ним у повітря.

Moble Benedict / YouTube

Moble Benedict / YouTube

Який дрон можна так запустити?

Представлений прототип — це співвісний дрон з двома складними гвинтами, який можна розмістити у гармату діаметром у 40 міліметрів. Завдяки своїй співвісній конструкції, тобто розташуванні гвинтів один над одним, він має кращу тягу і ККД порівняно з конфігураціями з одним або чотирма гвинтами за умови однакової площі ротора.

Розробники обіцяють, що дрон, вилітаючи на швидкості 16 метрів на секунду, зможе за кілька секунд розкрити гвинти і стабілізувати положення на висоті у кількадесят метрів, звідки зможе забезпечити відеоспостереження за допомогою камер. У подальшій роботі вчені планують оптимізувати конструкцію дрона, дослідивши його аеромеханіку і динаміку польоту у літних випробуваннях.

Moble Benedict / YouTube

Moble Benedict / YouTube

Також раніше ми розповідали, як складені у польоті гвинти допомогли дрону взяти вантаж, пролетіти крізь вузький отвір та навіть присісти на дріт. А стереокамера допомогла дрону пролетіти між деревами на швидкості 40 кілометрів на годину.


Фото в анонсі: Moble Benedict / YouTube