Штучний інтелект краще справився з математикою, вдаючи з себе капітана із «Зоряного шляху»

Випробування одного із чат-ботів на основі штучного інтелекту виявили, що найкраще із математичними задачами він справляється, якщо вдає з себе капітана космічного корабля із телесеріалу «Зоряний шлях». Імовірно, згадка телесеріалу допомагає тому, що інформації про нього багато у даних, на яких штучний інтелект вчився. Утім, автори експерименту наголошують, що це лише припущення. Результатами досліду поділилося видання New Scientist, стаття вчених доступна на arXiv.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як перевіряли чат-бот і про що говорить експеримент?

Для свого дослідження науковці компанії VMware обрали три чат-боти: один від компанії Mistral, а також дві версії штучного інтелекту від Meta. Задумом було перевірити, чи кращими будуть відповіді ботів, якщо вони самі для себе напишуть «інструкції». Тож першим запитом стало прохання покращити формулювання запиту «ви досвідчений математик. Розв'яжіть наступне математичне завдання. Зробіть глибокий вдих і добре подумайте».

Отримані від ботів «інструкції» дослідники відправили їм же як запити та попросили розв'язати арифметичну задачу, яка вимагала до восьми кроків у розв'язанні. В усіх випадках коректнішу і простішу відповідь давали чат-боти не після створеного людиною запиту, як-от «уяви себе математиком», а після створеного ними самими запиту. Причому найкращим виявився розв'язок задачі за запитом, де чат-боту запропонували уявити себе капітаном із «Зоряного шляху» та давати відповіді, мов записи у «бортовому журналі капітана». На думку вчених, їхній результат свідчить щонайменше про те, що запити для штучного інтелекту найкраще генерує сам штучний інтелект.

  • Зараз штучний інтелект здебільшого навчають на величезних масивах даних. Але нещодавно його спробували навчити мови, мов дитину. Цьому експерименту ми присвятили текст.