Шимпанзе поділилися з друзями алкогольними фруктами
Зоологи вперше зафільмували, як дикі шимпанзе ділилися одне з одним ферментованими фруктами, які містили алкоголь. Науковці вважають, що причиною для споживання таких фруктів є те, що вони мають більш доступні для засвоєння поживні речовини та вітаміни. Однак спільне їх поїдання та наявність у шимпанзе ферменту для розщеплення алкоголю можуть вказувати на те, що у приматів споживання алкоголю має таку ж соціальну роль, як і в людей. Дослідження опублікували в журналі Current Biology.

Дві дорослі самиці (праворуч), які діляться одним ферментованим фруктом. Bowland et al. / Current Biology, 2025
Як багато алкоголю шимпанзе споживали з фруктами?
Науковці спостерігали за групою диких шимпанзе (Pan troglodytes verus) у Ґвінеї-Бісау за допомогою фотопасток. Окремо вони аналізували плоди Treculia africana, якими харчуються шимпанзе, на вміст алкоголю в них. Як виявилося, більшість спожитих шимпанзе фруктів мали вміст алкоголю від 0,01 до 0,61 відсотка спирту. Ба більше, спостереження за шимпанзе показали, що вони частіше обирали сильно дозрілі фрукти, середній вміст алкоголю в яких становив 0,26 відсотка.

Шимпанзе спільно поїдають сильно дозрілий фрукт з високим вмістом алкоголю в ньому. Anna Bowland / Cantanhez Chimpanzee Project / University of Exeter
Зоологи зафіксували десять випадків того, як шимпанзе ділилися одне з одним ферментованими фруктами. У більшості випадків це було просто спільне споживання одного фрукта, хоча поруч були інші, і лише одного разу шимпанзе дозволив іншій особині їсти частину фрукта, яку тримав у роті. Науковці встановили, що шимпанзе частіше ділилися саме тими фруктами, що містили вищі концентрації алкоголю, не чіпаючи ті, що ще не достигли.
Така схильність до ферментованих фруктів може вказувати на навмисне споживання алкоголю тваринами. І хоча в умовах спостереження довести навмисне вживання не вдалося, науковці припускають, що воно виникло у спільного предка людей і шимпанзе як спосіб отримувати більшу кількість поживних речовин і підтримувати соціальні зв’язки.
Хто з диких тварин споживає алкоголь
🌴 Спирт у плодах рослин міг з’явитися для того, щоб приваблювати ссавців до них і сприяти поширенню насіння цих рослин, — на це вказав більший вміст алкоголю саме у плодах, якими живляться ссавці.
🐦 А от птахи, принаймні колібрі, виявилися не прихильниками алкоголю — вони споживають лише свою дозу алкоголю, не обираючи нектар з концентрацією спирту понад один відсоток.
🐝 Як виявилося, шершні здатні споживати цукровий сироп з концентрацією алкоголю близько 80 відсотків без значної шкоди для здоров’я — у цьому їм допомагає більша кількість ферменту для розкладання спирту.
🪰 Недосвідченим самцям плодових мушок дрозофіл споживання спиртів етанолу та метанолу з ферментованих фруктів допомагає виробляти феромони для приваблення самиць.