Плоди рослин, якими живляться ссавці, як з'ясувалося, мають вищі рівні етанолу за плоди, яких поїдають птахи. Імовірно, збільшення кількості алкоголю у плодах є еволюційним пристосуванням рослин, які покладаються на ссавців для поширення насіння, щоб привабити їх завдяки їхньому чутливому нюху. Про таке міркують канадські та костариканські вчені у журналі Proceedings of the Royal Society B.
Навіщо ссавцям спирт?
Птахи та ссавці поїдають рослинні плоди, але рослини часто отримують з цього вигоду у вигляді поширення їхнього насіння. Власне, вони навіть розвинули пристосування, завдяки яким приваблюють тварин. Рослини, чиє насіння поширюють птахи, мають маленькі плоди яскравого кольору — тому що птахи орієнтуються здебільшого завдяки розвиненому зору і часто заковтують їжу цілою. Тоді як у рослин, чиє насіння поширюють ссавці, плоди масивніші, не такі примітні візуально, але з сильнішим запахом — тому що ссавці часто мають поганий кольоровий зір, сильно покладаються на нюх і мають чутливі кінцівки та зуби, якими подрібнюють їжу.
Це наштовхнуло вчених Університету Калгарі та їхніх костариканських колег на думку, що етанол, який утворюється у плодах зі зрілістю, є однією з речовин, які приваблюють ссавців та допомагають у їхніх пошуках їжі. На користь цього свідчить і те, що до алкоголю не схильні птахи, але небайдужі ссавці, зокрема примати. У такому разі для рослин, що покладаються на ссавців, вигідніше збільшувати кількість етанолу у плодах через збільшення вмісту цукру.
Як перевірили роль алкоголю у житті рослин?
Науковці протягом трьох років відбирали у костариканському заповіднику тропічного лісу плоди 70 видів рослин та визначали, хто їх у природі поїдає і який у них вміст спирту. З'ясувалося, що найбільше етанолу справді містять плоди, насіння яких їдять ссавці. Натомість у плодах, які поїдають птахи, алкоголю було найменше. Автори вважають це свідченням того, що рослини, чиє насіння поширюють ссавці, пристосувалися приваблювати тварин через посилення механізмів, які сприяють утворенню етанолу у плодах. Дослідники закликають до подальших вивчень цього питання.