Шершні витримали високі дози алкоголю без шкоди для їхнього здоров’я. Як виявилося, ці комахи метаболізують алкоголь набагато швидше за інші види тварин, що і дозволяє їм уникати його шкідливого впливу. Дослідження на шершнях може допомогти зрозуміти як виникає нечутливість до алкоголю, що може знайти застосування у лікуванні алкогольних залежностей. Його результати опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Наскільки багато змогли випити шершні?
Науковці вивчали нечутливість східних шершнів (Vespa orientalis) до алкоголю, протягом семи днів годуючи їх цукровими розчинами з різною концентрацією етилового спирту — від 0 до 80 відсотків. Для оцінки швидкості метаболізму алкоголю використовували молекули, мічені радіоізотопами, а зміни у поведінці шершнів оцінювали за їхньою агресивністю та здатністю до побудови гнізд.
Як виявилося, негативного впливу на виживання шершнів та їхню поведінку не мало навіть споживання 80-відсоткового спиртового розчину, а це концентрація спирту як в одному з найміцніших абсентів. Науковці встановили, що краще впоратися з алкоголем шершням допомагають декілька копій гена ферменту алкогольдегідрогенази, який розщеплює спирт.
А от у медоносних бджіл копій гена немає, тому вони не виживали після вживання навіть невеликих концентрацій спирту. Дослідження на шершнях допоможуть краще зрозуміти процеси метаболізму алкоголю в організмі та розробити методи боротьби з алкогольною інтоксикацією.
Що відомо про тягу тварин до алкоголю
🐒 В експерименті з макаками науковці пів року привчали приматів до алкоголю, а тоді частині з них провели генну терапію алкоголізму. Як виявилося, вона зменшила у тварин тягу до спиртного.
🐀 Пацюки з генетичною схильністю до алкоголізму після тривалого вживання високих доз алкоголю вже не змогли відновитися та постійно мали підвищену чутливість до болю.
🐦 А от колібрі виявилися здатними відчувати свою дозу алкоголю: хоча вони час від часу споживають переброджений нектар, але уникають того, що має надто високий вміст спирту.