Колібрі виявилися не прихильними до алкоголю

Колібрі виду каліпта рубіноголова (Calypte anna) не приваблює збільшений вміст алкоголю у нектарі, показало дослідження американських біологів. Птахи випили вдвічі менше сиропу, коли кількість етилового сиропу у їхній годівниці складала 2 відсотки, у порівнянні з сиропом, вміст алкоголю у якому сягав 1 або менше відсотка. Відповідне дослідження оприлюднене у журналі Royal Society Open Science.

Каліпта рубіноголова п'є з годівниці. Alhill42 / Wikimedia Commons

Каліпта рубіноголова п'є з годівниці. Alhill42 / Wikimedia Commons

Навіщо споювали колібрі?

Тварини, які в природі харчуються фруктами та нектаром, з високою імовірністю час від часу споживають переброджені продукти з підвищеною концентрацією етилового спирту в них. Наприклад, коати Джофруа поїдають стільки перестиглих фруктів, що в їхній крові підтримується на низькому, але стабільному рівні вміст етанолу. Колібрі, які щодня їдять нектар у кількості 80 відсотків від власної ваги, мали б теж споживати значну кількість спирту. Чи уникають вони цієї речовини, взялися з'ясували біологи Каліфорнійського університету в Берклі. Для цього вони пропонували рубіноголовим каліптам цукровий сироп, у якому концентрація етанолу складала 0, 1 або 2 відсотки.

Якому напою віддають перевагу колібрі?

З'ясувалося, птахи однаково п'ють сироп без алкоголю та сироп з 1 відсотком спирту. Однак у випадку з 2 відсотками алкоголю вони випивають вдвічі менше. Таким чином, загальна кількість спожитого алкоголю не відрізнялася завдяки тому, що змінювалася порція сиропу. Схоже, низькі дози спирту не шкодять птахам, а контролюючи кількість випитого, каліпти оберігають себе від інтоксикації надмірною кількістю алкоголю. Утім, не виключено, що нектар із 2 відсотками спирту просто не зустрічається у природі, тож колібрі були схильні обирати напій, який більше нагадував природний. У годівницях, до яких навмисне не додавали алкоголю, рівень спирту не перевищував 0,05 відсотка, тоді як у природному нектарі концентрація спирту наразі невідома.

Раніше ми писали, що уночі колібрі можуть знижувати температуру свого тіла до 3 градусів Цельсія.