Щоденне вживання кави та чаю знизило ризик раку рота і горла

Щоденне вживання чотирьох чашок кави чи чашки чаю знизило ризик раку рота, горла та гортані. При цьому ефект мала навіть кава без кофеїну, хоча вона знижувала ризик не так сильно. Зменшення ризику раку пов’язали з антиоксидантними та протизапальними сполуками, які містяться у цих напоях. Такі результати свідчать, що невеликі зміни в раціоні можуть допомогти запобігти появі раку рота та горла, особливо у людей з високим його ризиком, зокрема курців. Дослідження опублікували в журналі Cancer.

Щоденне вживання кави та чаю знизило ризик раку рота і горла. GIPHY

Щоденне вживання кави та чаю знизило ризик раку рота і горла. GIPHY

Як саме вживання кави зменшувало ризик раку?

Науковці проаналізували 9548 випадків раку органів голови та шиї та понад 15 тисяч контрольних здорових добровольців. Вони порівнювали частоту появи раку ротової порожнини, глотки та гортані у тих, хто споживав від нуля до понад чотирьох чашок кави на день, хто пив каву без кофеїну та хто щоденно вживав чай. Як виявилося, ті, хто пив понад чотири чашки чаю на день, на 17 відсотків рідше мав рак органів голови та шиї, на 30 відсотків рідше — ротової порожнини, на 22 відсотки — ротоглотки та на 41 відсоток — глотки на межі з гортанню. Ті, хто пили каву без кофеїну або одну чашку звичайної кави на день, мали рак ротової порожнини на 25-34 відсотки рідше за тих, хто не пив кави взагалі.

Цікавий зв'язок з раком мало споживання чаю: загалом ті, хто щодня пив чай, на 29 відсотків рідше мали рак глотки на межі з гортанню, споживання однієї чашки було пов’язаним з на дев’ять відсотків нижчою частотою раку усіх органів голови та шиї, але споживання понад однієї чашки чаю на день було пов’язаним зі збільшенням на 38 відсотків частоти раку гортані. Збільшення ризику раку може бути спричиненим тим, що теофілін розслабляє сфінктери стравоходу та призводить до підвищення ризику рефлюксної хвороби, коли вміст шлунка викидається у стравохід. Це може призводити до пошкодження тканин гортані та глотки, що, своєю чергою, підвищує ризик раку. Подальші дослідження допоможуть визначити оптимальні порції чаю та кави для зменшення ризику раку органів голови та шиї.

Чим корисна кава

☕ Попередні дослідження показали, що вживання понад трьох чашок кави на день зменшує ризику передчасної смерті, таким чином подовжуючи життя майже на два роки.

💀 А от відмова від кави у поєднанні з малорухливим способом життя підвищила ризик передчасної смерті в 1,58 раза порівняно з тими людьми, що пили каву та більше рухалися.

📕 Детальніше про користь кави для здоров'я, які компоненти за це відповідають і чому кава не така шкідлива для серця, як вважали раніше, — розповідали у нашому матеріалі «Один напій, щоб керувати всіма».