Щоденне споживання трьох чашок кави пов'язали з довшим життям

Споживання трьох чашок кави на день пов’язали зі зниженням ризику смерті на 17 відсотків і подовженням життя майже на два роки — це показав аналіз понад 50 епідеміологічних досліджень, проведених у всьому світі. Крім того, кава може збільшувати тривалість здорового періоду життя, зменшуючи ризик серцево-судинних хвороб, раку та нейродегенеративних захворювань. Такі результати свідчать, що регулярне вживання кави може мати позитивний вплив не тільки на тривалість, але й на якість життя. Дослідження опублікували в журналі Ageing Research Reviews.

Три чашки кави на день пов’язали зі зниженням ризику смерті та подовженням життя. GIPHY

Три чашки кави на день пов’язали зі зниженням ризику смерті та подовженням життя. GIPHY

Як кава вплинула на тривалість та якість життя?

Науковці аналізували епідеміологічні дослідження, які враховували споживання кави людьми та ризик смертності й різних хвороб, та дані експериментів, що досліджували вплив компонентів кави на старіння, стрес і запалення на клітинному рівні. Як виявилося, споживання кави у помірних дозах — 2-3 чашки на день — знижує ризик вікових хвороб, таких як онкологічні та серцево-судинні захворювання, зокрема інсульти. Також воно має позитивний вплив на пам’ять і зниження симптомів депресії у літніх людей.

Експерименти на клітинах показали, що основні компоненти кави, тобто кофеїн та хлорогенові кислоти, впливають на адаптацію клітин до стресу та захищають клітини від основних біологічних ознак старіння — пошкодження ДНК й інших макромолекул, зокрема білків, запалення та порушення обміну речовин. Майбутні дослідження дозволять уточнити механізми такого захисту клітин, визначити оптимальні дози кави та особливості її впливу на різні групи людей, зокрема з підвищеним ризиком серцево-судинних хвороб.

Що відомо про користь кави

☕️ Вживання кави, навіть без кофеїну, пов’язали зі зменшенням ризику хронічного захворювання печінки та смерті від цієї хвороби.

🧠 Споживання кави та чаю виявилося пов’язаним зі зниженням ризику інсульту та деменції, яка може виникати внаслідок нього. А екстракт еспресо зміг зменшити накопичення у клітинах пов’язаного з хворобою Альцгеймера тау-білка.

🤰 Попри поширене переконання, вживання кави вагітними не нашкодило розвитку мозку дітей.