Робот підказав, для чого динозаврам було пір'я. Для лякання здобичі

Робот-динозавр вказав, що пір'я у динозаврів, яке від них успадкували птахи, розвинулося початково як засіб для лякання здобичі. Імовірно, махами пір'я динозаври змушували здобич покинути своє укриття, щоб легше схопити її. Подібну тактику також демонструють деякі сучасні птахи, повідомляє New Scientist. Стаття науковців опублікована у журналі Scientific Reports.

Коник тікає від Робоптерикса. New Scientist / Youtube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Яким чином робот вказав на функцію пір'я?

Пір'я, подібне до того, як це мають теперішні птахи, з'явилося ще у динозаврів. Наприклад, прямі жорсткі контурні пера на хвості і верхніх кінцівках мав каудіптерикс (Caudipteryx), що жив 125 мільйонів років тому. Однак невідомо, для чого вони слугували, коли динозаври ще не літали. Вчені Сеульського національного університету з колегами припустили, що контурні пера слугували способом виманити здобич зі схованки, як це роблять, наприклад, багатоголосі пересмішники (Mimus polyglottos) зараз. Вчені протестували свою ідею, створивши робота з пропорціями каудіптерикса, що отримав назву Робоптерикс (Robopteryx). Його випустили на подвір'я, де спостерігали, як махи його імітованих пір'їн та їх відсутність впливали на коників у траві. З'ясувалося, що без махів лише половина коників підскакували, однак при маханні — вже понад 90 відсотків. Вивчення самих коників вказало, що з махами пір'я у комах виникає сильніша активність нейронів, залучених до реакції втечі. Тому автори вважають, що пір'я початково було для лякання, а відтак пристосувалося для польотів.

  • А в птерозавра, що жив 113 мільйонів років тому, виявили різнокольорове пір'я на голові. Імовірно, воно слугувало для камуфляжу чи приваблення партнера.