Риби-чистильники впізнали себе на фотографіях

Досліди біологів з Японії та Швейцарії показали, що риби губані-чистильники здатні розпізнавати себе не лише у дзеркалі, а й на фотографіях. Вони атакували фотографії з незнайомими рибами, але спокійно ставилися до фотографій із ними самими після дзеркального тесту, йдеться у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Губань-чистильник. L'Aquàrium

Губань-чистильник. L'Aquàrium

Чого добивалися від риб?

Дзеркальний тест, тобто можливість розпізнати себе при погляді у дзеркало, вважають способом з'ясувати наявність самосвідомості у тварин. Ідея походить від того, що люди мають ментальне зображення власного обличчя й тіла, яке розпізнають у дзеркалі завдяки розумінню себе як окремої особистості. Тест неодноразово проходили різні тварини, зокрема коні, але незрозуміло, який механізм у них забезпечує саморозпізнавання. Риби губані-чистильники (Labroides dimidiatus) теж дуже успішно впоралися з тестом, тож науковці Міського університету Осаки та Невшательського університету вирішили їх використати для встановлення механізму розпізнавання себе у дзеркалі тваринами.

І що дізналися з допомогою риб?

Спершу вчені самостійно перевірили, чи проходять чистильники дзеркальний тест, помістивши на тіло тварини мітку. Якщо вона себе розпізнає у дзеркалі, то намагатиметься позбутися мітки на собі. Всі десять піддослідних риб впоралися із завданням тож далі їм стали демонструвати не дзеркало, а статичне зображення їх або інших риб на фотографіях.

Після дзеркального тесту риби успішно розрізняли, чи вони бачать себе або когось іншого, що проявлялося, серед іншого, агресивною поведінкою до фотографії незнайомих риб. Однак риби, які ніколи не проходили дзеркальний тест, сприймали чистильника на фотографії як когось чужого, навіть якщо це були вони самі.

Піддослідна риба бачить фотографію із своїм зображенням, на якому є мітка, і намагається позбутися мітки тертям об об'єкти. Masanori Kohda et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023

Результат вказує, що розпізнавання себе тваринами справді може ґрунтуватися, як у людей, на наявності ментального уявлення про себе, а не на порівнянні власних рухів із рухами у дзеркалі, як припускалося. Тому риби, що не стикалися із дзеркалом і ніколи не бачили себе зі сторони, не знають, як виглядають, а тому не мають повноцінного уявлення про свій вигляд. Звісно, це ще не означає, що риби точно усвідомлюють себе як індивідуальність, але схожі дослідження допоможуть це з'ясувати.

Утім, про кмітливість губанів-чистильників каже й те, як їхні самки вміло обманюють своїх партнерів, коли їх не бачать, не виконуючи свою частину роботи.