Коні впізнали себе у дзеркалі

Італійські вчені випробували групу коней у дзеркальному тесті, у якому намагалися уникнути якнайбільше упереджень, пов'язаних з подібними дослідженнями. Їхні результати показують, що коні можуть впізнавати себе у дзеркалі, що може бути ознакою наявності у них самосвідомості. Дослідження оприлюднене в журналі Animal Cognition.

Піддослідний кінь, що дивиться в дзеркало. Baragli, Scopa, Maglieri et al. / Animal Cognition, 2021

Піддослідний кінь, що дивиться в дзеркало. Baragli, Scopa, Maglieri et al. / Animal Cognition, 2021

Як визначають самосвідомість тварин?

Здатність усвідомлювати себе як індивідуальність вже давно не розглядається як суто людська властивість. Багато інших тварин демонстрували наявність самоусвідомлення, наприклад, слони, дельфіни, сороки та, звісно, деякі примати. Це вдалося підтвердити вченим в поведінкових експериментах із тваринами. Одним зі способів зрозуміти, чи має хтось самосвідомість є дзеркальний тест. У його ході на тварину без свідомості, приміром, під час сну, наносять мітки фарбою, що помітні лише у дзеркалі. Після того, як вона прокидається, їй пропонують подивитися у дзеркало. Якщо тварина, побачивши своє віддзеркалення, намагається стерти з себе мітку, то це означає, що вона усвідомила, що бачить себе, а не якусь іншу тварину за склом. Однак для багатьох тварин, що проходили подібне випробування, зокрема коней, результати виявилися неоднозначними. Критики цих досліджень казали, що дзеркальний тест не надто добре пристосований до вивчення самосвідомості. Наприклад, тварини могли бути вже знайомими з дзеркалами, арена дослідження не була симетричною, нанесені мітки могли подразнювати шкіру, а випробування на більшій групі тварин майже не проводилися. Вчені з Пізанського університету вирішили провести дослідження з більшою увагою до деталей і залучили до нього понад десяток коней.

Що робили з кіньми?

Вчені провели дослідження у критому симетричному приміщенні за участю 14 особин свійських коней (Equus caballus). Перед проведенням експерименту тваринам на обидві щоки нанесли кольорові мітки, а відтак по одному запускали їх у приміщення, де вони опинялися перед великим дзеркалом. У ньому тварини могли бачити себе у повний зріст, і при цьому вони перебували у приміщенні для тестування самі. Дослідники у цей час спостерігали за кіньми лише за допомогою камер відеоспостереження, щоб не мати впливу на поведінку піддослідних.

Після тестування кожного коня експериментатори очищували підлогу від випорожнень тварини, а саме дзеркало обробляли засобами, що нейтралізують запах. Це зроблено для того, щоб піддослідний кінь не відчував запахи попередньої тварини, що теоретично теж могло би вплинути на його реакцію на віддзеркалення.

Як впоралися коні?

Одразу, як коні побачили відображення в дзеркалі, вони сприймали його за іншу тварину. Одні намагалися комунікувати з нею, а інші налякалися чи проявляли агресію до неї. Але через декілька хвилин вони починали сумніватися та з більшою цікавістю вивчати дзеркало. Зрештою, одинадцять коней стали детально вивчати свою голову, крутячи нею та дивлячись у дзеркало, і намагалися стерти мітку з обличчя своїми ногами.

Автори вважають свої результати свідченням того, що коні справді можуть впізнавати своє віддзеркалення, отже, їм може бути притаманна самосвідомість. Вони кажуть, що важко пояснити інакше поведінку тварин із розгляданням свого обличчя та намаганням стерти мітку. Водночас деякі інші вчені сумніваються у дослідженні: оскільки тварини не одразу починали роздивлятися відображення як власне, важко сказати, чи вони дійсно впізнали себе.

Раніше інша група дослідників повідомила, що розробила портативний пристрій для електроенцефалографії коней. Він покликаний слідкувати за ментальним здоров'ям тварин, утримуваних у неволі.